Sınırların hızlı bir şekilde ortadan kalktığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu hız ile birlikte sektörler, çalışanlar ve hatta girişimler birbirinden etkileniyor ve büyük küçük fark etmeksizin herkes alanında fark yaratmak için yeniliklerin peşinden koşuyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde büyükbaş hayvanların verimliliğinin artması için Tinder (arkadaşlık uygulaması) benzeri bir uygulama ile bir tarım girişimi olan Hectare ortaya çıktı. Birleşik Krallık’ta başlayan bu girişim, şu anda yaklaşık 42.000 İngiltere hayvanını temsil ediyor. Temsil edilen hayvanlar yaş ve cinsiyetlerine göre birbirinden ayrılıyor.
Sürekli karıştırdığımız büyükbaş isimlendirmelerine şöyle bir göz atalım:
Buzağı: 0–6 aylık inek yavrusu. Erkek ya da dişi olabilir.
Dana: 6–15 aylık inek yavrusu. Erkek veya dişi olabilir.
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu.
Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır.
Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır.
Öküz: Kısırlaştırılmış boğa.
Manda: Sığırlardan farklı türde bir hayvan.
Malak: Yavru manda.
Yaşar: Genç manda.
Tudder isimli uygulamada çiftçiler, görünüşünü beğendikleri hayvanları sağa kaydırarak seçiyor. Daha sonra bu uygulama, çiftçiyi Sell My Livestock isimli bir internet sitesine yönlendiriyor. Yönlendirilen internet sitesinde hayvanların süt verileri ve bu sütün içerdiği protein gibi birçok bilgi bulunuyor. Çiftçi fotoğraf ve verilerle hayvanı inceledikten sonra isterse satın almak için iletişime geçebiliyor. Tudder uygulaması çiftçilerin kendileri için en verimli hayvan/hayvanları seçebilmelerini hedefliyor.
“Dört ayaklı bir çiftlik hayvanı olsanız bile, doğru eşleşmeyi bulmak bizim için göz korkutucu olabilir. Damızlık sığır yetiştirmek için artık mükemmel eşleşmeyi oluşturmak büyük miktarda genetik veri ile mümkün. Bu bir insan çevrimiçi buluşma profiline eşdeğerdir.”
-Ortak Kurucu Jamie McInnes
Blockchain tabanlı hizmet sunan Hectare isimli girişimin Tudder ve Sell My Livestock haricinde Graindex ve FarmPay isimli iki farklı uygulaması daha bulunuyor.
Blockchain ve yapay zeka gibi teknolojilerin tarım sektöründe de aktif olarak kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Hem hayvanların hem de bitkilerin daha verimli olması için kullanılan yapay zekadaki veri güvenliği ve bilginin güvenilirliği blok zinciri ile korunuyor. Böylece yakın gelecekte, organik tarım konusunda da daha şeffaf çözümlere kavuşabiliriz. Yediğimiz elmanın hangi gübrelerle beslenerek, hangi yöntemlerle taşınarak bize kadar geldiğini, hangi çiftlikten çıktığını görmek mümkün olacak, aynı şey yediğimiz et ve içtiğimiz süt için de geçerli.