Private Kit: Safe Paths hareketleriniz hakkındaki bilgileri gizlilik kurallarını göz önüne alarak paylaşıyor ve hem vatandaşların hem de sağlık görevlilerinin Koronavirüs ile savaşmasını kolaylaştırıyor.
Nerede kiminle olduğunuzu ve hangi yollardan geçtiğinizi izleyen ve daha sonra bu verileri kişisel verilerin gizliliğini de göz önünde bulundurarak diğer kullanıcılarla paylaşan bu uygulama salgının daha da yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir. Private Kit: Safe Paths olarak adlandırılan ve MIT – Harvard iş birliğiyle geliştirilen bu uygulama tamamen ücretsiz ve halka açık.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Coronavirüs salgını için pandemi ilan etti ve ciddi önlemler alınması konusunda ülkelere uyarılarda bulundu. Sadece hastalık bulaşan insanları tespit edip karantinaya almak yeterli değil, bu insanların geçtiği yerleri ve temasta bulundukları kişileri de bilmek gerekiyor, böylece hastalık taşıma riski olan insanları tespit edebilir ve bulundukları yerleri dezenfekte edebilirsiniz.
Güney Kore bu takibin yapılması gerekliliği açısından oldukça iyi bir örnek. Haftalardır test sonucu pozitif çıkanların sayısı 30 olarak tutuluyordu ve bu hastaları güvenli bir şekilde karantinaya almışlardı. Fakat 31. hastadan sonra işler değişti. Küçük bir trafik kazası geçiren ve bunun ardından da kilisede Pazar ayinine katılan kadın doktorların kendisine test yapılması konusundaki önerilerini duymazdan geldi. Hastanın sonunda test yaptırması ve testinin pozitif çıkmasının akabininde birkaç gün içinde hastaneye bir çok hasta benzer semptomlarla başvurdu. 31. hastanın katıldığı ayinde 9300 kişi vardı ve bunlardan 1200’ü semptomları gösteriyordu. Bunlardan da yüzlercesinde coronavirüs tespit edildi. Yani güvensiz bir şekilde ortalıkta dolaşan tek bir kişi hastalığın yüzlerce kişiye bulaşmasına neden oldu. Bu nedenle hastalık sahibi insanlar kadar onların iletişimde bulundukları kişilerin bilinmesi de önemli.
Çin gibi bazı ülkeler bu bilgileri edinebilmek için insanların telefonlarından yararlandılar fakat ABD, İngiltere gibi daha demokratik olan ülkelerde bunu uygulamak biraz daha zor olacaktır. Bazı insanların bunu gizli tutmayı istemesinin sebebi aynı HIV vakalarında olduğu gibi sosyal damgalanmadan kaçınmak fakat bu kadar bulaşıcı ve tehlikeli bir salgın anında biraz daha özverili davranmak gerekiyor.
Private Kit: Safe Paths ağdaki telefonlar arasında şifrelenmiş konum verilerini paylaşıyor. Bu sayede eğer hasta olan kişi bilgilerini uygulamayla paylaşmışsa mevcut konumunuzda COVID-19 taşıyan biriyle fiziksel olarak yakınlaştığınızda bunu bilebilirsiniz. Testi pozitif olarak sonuçlanan bir kişi konumunu ve bilgilerini önce sağlık birimleriyle paylaştıktan sonra herkese açık hale getirerek insanların kendini korumasını sağlayabilecek.
MIT Media Lab’dan Ramesh Raskar belirli kapatılmasını ve dezenfekte edilmesini sağlayacak bir izleme yaklaşımının hem sosyal hem ekonomik açıdan yıkıcı etki yaratacak bir evde battaniye altına kapanma durumundan daha iyi olacağını düşündüklerini belirtiyor.
Korona’nın yoğunlaştığı sıcak noktaların belirlenmesinin virüs bulunan kişilerin ziyaret ettiği binaların dışında test istasyonlarının kurulduğu Güney Kore gibi yerlerde etkili olduğunu görüyoruz. Fakat eğer uygulama kullanıcıları güvenli olmayan bir yerin güvenli olduğuna inandırırsa, eksik bilgiden kaynaklanan bu hata insanlarda bir güvensizlik duygusuna sebebiyet verebilir. Şunu açıkça belirtmek gerek, uygulamada gördüğünüz bir yerin güvensiz olarak işaretlenmemesi oraya rahatça gidip gelebileceğiniz anlamına gelmiyor. Sonuçta bu uygulama sizi sadece virüsün bulunduğu yerler için uyarabilir, virüsün nerelere gidebileceğini geleceğe yönelik öngöremez. Uygulama, üye sayısıyla doğru orantılı olarak başarı yakalayabilir. Yani, kullanıcı sayısı belirli bir rakamın altında olursa, beklenen etkiyi yaratması imkansız. Bu nedenle ülkelerin belirlediği sosyal izolasyon kurallarına uymalı ve belirlenen süre içinde toplu ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.
Uygulamanın ‘whitepaper’ında, “enfekte olmuş kişinin bulunduğu konumlara göre, enfekte olmamış kişilere bildirim göndeririz” diyor ancak, uygulamayı indirdiğimizde enfekte olup olmadığımıza dair bir soru ile karşılaşmadık. Hem uygulamanın arayüzü hem de sitesinin bilgilendirme stili bize oldukça karışık ve yetersiz geldi. Çok yakın zamanda yeni bir güncelleme yayınlayacaklarını belirtmişler, yeni bir gelişme olması durumunda içeriğimizi güncelleyeceğiz.
Kaynak: MIT Technology Review