Cryptoeconomic Systems Summit’te blok zinciri geliştiricileri, ekonomistler, finans mühendisleri, avukatlar ve akademik disiplinleri teknoloji ile ilgili diğer insanlar bir araya geldi. Blockchain gelişiminin disiplinlerarası yönlerine odaklanan yeni bir akademik alanın temellerini atma girişimi olan zirvede Blockchain teknolojisinin etik standartlarının nasıl olumlu şekilde geliştirilebileceği gündemdeydi. Blockchain teknolojisinin toplumda önemli bir fark yaratması beklendiği için biyoteknoloji, yapay zekâ ve nükleer teknoloji gibi kendi etik standartlarını tartışmak sadece mantıklı değil aynı zamanda gerekli.
Kripto para birimi, geleneksel küresel yatırım piyasalarının değerine kıyasla küçük bir yer işgal ediyor. Finansal sistemde fazla bir etkisi olmayan kripto para birimleri çoğunlukla, uçucu fiyatlara dayanarak kâr elde etmenin bir yolu olarak görülüyor. Bununla birlikte New York Borsası’na sahip olan Fidelity Investments ve Kıtalararası Borsa gibi büyük ana akım kurumların teknolojiyi benimsemesi, Facebook’un kendi küresel dijital para birimini başlatma çalışması dengeleri değiştirebilir.
Blockchain etkisinin neler yapabileceğinin incelemesi ve olası sonuçlarının düşünülmesi gerekiyor. Örneğin blokajlar, merkezi olmayan organizasyonlar oluşturmayı mümkün kılıyor. Bu, bir şeyler ters giderse kimsenin sorumlu olmadığı anlamına gelebilir. Bitcoin gibi ortak blokajlarda, ağın paylaşılan yazılım kurallarının, hangi davranışa izin verildiğini otomatik olarak çözmesi beklenir. Öyleyse bir kullanıcı kurallarını ihlal etmeden kâr protokolünden yararlanırsa yasal bir yaptırıma maruz kalabilir. Bu arada, Facebook’un önerdiği gibi küresel dijital para birimleri paranın doğasını değiştirebilir. Değişen bu kriterlerin politika ve güç dinamiklerini oldukça etkilemesi bekleniyor.
Kaynak: technologyreview