Kripto paralara artan ilgiyle blockchain kanalındaki terminolojiler konusunda bilgi kirliliği arttı. “Dijital para nedir, kripto para nedir, blockchain ne anlama geliyor, bitcoin tüm bunların neresinde, alt coinler ne demek?” gibi sorularla kafası karışmış bir sürü kişi görüyoruz. Bu yazımızda sizlerle bu alanda kullanılan başlıca terminolojilerin anlamını ve işlevselliğini paylaşacağız. Buyrun, başlayalım…
Blockchain & Blok zincir
Madem başlığımız blockchain terminolojisi, önce blockchainin ne anlama geldiğini konuşarak başlayalım. Blockchain’in Türkçe karşılığı direkt çeviri: blok zincir. Şifreleme bilimi kullanılarak dijital veri kayıtları oluşturmaya yarayan bir teknolojik alt yapı. Blockchaini elektronik bir kayıt defteri gibi de düşünebilirsiniz. Bu yeniliği ‘yıkıcı teknoloji’ sınıfında inceliyor oluşumuzun sebebi ise dijital veri kayıtlarını şekillendirme gücü. Çağımızın silahı veri, veri kaydı ve veri şekillendirme de blockchaninin silahı olunca; blockchain birdenbire çağımızın süper gücü haline geliyor.
Süper güç kavramını biraz açmamız gerektiğini düşünüyoruz. Günlük hayatınızda aldığınız sağlık, finans vb. bütün hizmetleri düşünün. Hepsinin dijital bir kaydı olduğunu biliyorsunuz. Blockchaini herkes için yıkıcı teknoloji, bizim tanımımızla süper güç yapan günlük hayatımızda tecrübe ettiğimiz geleneksel dijital kayıt sisteminden farklı çalışıyor oluşu.
Dijital Kayıt Sistemi
Yukarıda bahsettiğimiz sağlık, finans vb. alanlarda tüm veriler dijital bir veri tabanı içinde saklanır ve ilgili merkezi kurumun kontrolü altında işlenir. Blockchaini özel kılan ise dağıtılmış ve merkeziyetsiz veri işleme kabiliyeti. Blockchain isminin geldiği blok zincir mantığına benzer biçimde bilgi içeren blokların oluşturduğu bir zincir yapısına sahiptir. Bu bloklar içindeki bilgiler tek bir merkez tarafından kontrol edilmez; bu da blokchaini merkeziyetsiz bir teknoloji yapar. Aynı zamanda kayıtların birden fazla kopyası vardır; bu da çağımızın süper gücüne ‘dağıtılmış’ sıfatını kazandırır.
Bloklardan oluşan zincir bir ağ gibi düşünülürse, bu ağ üzerinde her kullanıcı ayrı bir dijital kopya olarak saklanır ve eş zamanlı veri güncellemeleri yapabilir. Bu da blockchain ekosisteminde yapılacak her yeni güncellemenin yetki sahibi paydaşların tümünün onayına tabi tutulmasını sağlar. Dolayısıyla tüm işlem güncellemeleri daha şeffaf bir hâle gelir. Bu şeffaflık blockchainin başlıca ilaç, enerji, sigorta, oyun gibi şeffaflığa ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde veri işlem kaydı ve güncellemeleri için tercih edilmesini yaygınlaştırdı.
Blockchain konusu biraz daha netleştiyse son dönemde adını duymaya çokça alıştığımız Bitcoin ile devam edelim.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/blockchain-teknolojisine-kapsamli-bir-bakis/”]Blockchain Teknolojisine Kapsamlı Bir Bakış[/button]
Nedir Bu Bitcoin?
Bitcoin blokchain sistemindeki ilk kripto para birimi. Tüm parasal işlemlerin eş zamanlı olarak bir blokta işlenmesi ve tüm güncellemelerin ağ üzerinde yapılan diğer işlemlerle senkronize şekilde gerçekleştirilmesi sağlanıyor. Sistem dijital cüzdan olarak adlandırılan hesaplarla yönetiliyor. Dijital cüzdanınızı kendiniz yönetebiliyorsunuz ya da dijital cüzdanınızı yönetmesi için aracı hesaplar da kullanabiliyorsunuz. Son dönemde yerli kripto piyasasında sıkça duyduğumuz dolandırılma vakaları bu aracıların yeterince araştırılmadan seçilmesinden kaynaklanıyor. Altcoinlerse Bitcoin’den sonra ortaya çıkan veya piyasaya sürülen kripto paralara verilen genel bir terim. En bilinenleri ise Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash denebilir. Ancak herhangi bir Bitcoin olmayan kripto para birimi yine altcoin kategorisine girer.
Dijital Para ve Kripto Para Aynı Anlama mı Geliyor?
Dijital para ve kripto para kavramları çoğu kez birbiri yerine kullanılıyor. Ancak aynı anlama gelmediği gibi onları birbirinden ayıran fark o kadar belirleyici ki bu iki kavramı kullanırken hepimizin daha bilinçli davranması gerekiyor: Dijital paralar merkezi bir otorite tarafından çıkarılmakta ve kontrol edilmekte; kripto paralarınsa arkasında bir otorite bulunmadan merkeziyetsiz bir şekilde işleniyor.
Artık blockchain kavramına, Bitcoin’e, altcoinlere, dijital para ve kripto paralara genel hatlarıyla hakimsiniz. Eğer bu ekosistem ilginizi çekiyor ve yatırımcı olmayı düşünüyorsanız; lütfen gerekli araştırmaları yapmadan sektöre girmeyin. Dijital cüzdanınızı yönetecek aracılar konusunda seçici olmaya çalışın. Yatırım yapma düşünceniz yoksa bile popülerliğinin zirvesindeki blockchain ekosistemindeki gelişmeleri bizler her hafta sizlerle paylaşıyor olacağız, takipte kalın!