Paylaşımlı bisikletleri ile karbon ayak izini azaltmak için çevre bilinciyle çalışmalarına başlayan Bizero, bugünlerde yarı otonom kargo aracıyla hizmet vermeye hazırlanıyor.

1.5 yıl süren AR-GE çalışması sonucunda ilk prototipi hazır olan Bizero’nun sürücüsüz kargo robotu Türkiye’nin ilk “teslimat robotu” olma özeliği taşıyor.

Bizero Nedir?

2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mehmet Akıncılar tarafından başlatılan elektrikli bisiklet uygulaması Bizero, farklı mobil uygulamalar (Ofo ve Mobike) aracılığıyla bisiklet kiralama girişimi olarak üniversite kampüslerinde sıklıkla kullanılıyor.

Bizero’dan Yarı Otonom Kargo Girişimi
Bizero Mobil Uygulaması

İlk olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin Kuzey ve Güney kampüslerinde tanıtım çalışmalarına başlayan Bizero 10 adet bisikletle başladığı serüveninde ilk haftada 700 kullanıcıya ulaşarak günlük ortalama 10 saatlik bir kullanım süresi kaydetmişti.

Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde başlayan bu girişim sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi okullarda da kullanılmaya başlandı. Giderek büyüyen bu girişim bisikletlerin takibi konusunda yardımcı olan kampüs elçileriyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

Bizero’dan Yarı Otonom Kargo Girişimi
Üniversite kampüslerinin farklı noktalarındaki istasyonlar

2018 yılında 33 kat büyüyen Bizero sürdürülebilir bir model oluşturma hedefiyle, anlaşmalı olduğu üniversite sayısını artırarak kullanım alanını genişletti.

Bizero Nasıl Kullanılıyor?

Bizero kullanabilmek için ilk olarak mobil uygulamasından sisteme kaydınızı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında hesabınıza bir kredi ya da banka kartı tanımlayarak istasyonlardan bisikletinizi kiralayabiliyorsunuz.

Bizero Çalışma Sistemi

Kullanım sürenize göre değişen dakika bazında ücretlendirme yapan Bizero günlük, haftalık, aylık kullanım kiralama paketleri oluşturarak uygun fiyatlı bir ulaşım olanağı sunuyor.

Dakika Bazında Ücretlendirme

Kiraladığınız bisikletle dilediğiniz yere gidebiliyorsunuz ancak sonrasında iade etmek için bisikleti kilitleyerek istasyon alanına bırakmanız gerekiyor. Eğer üniversite kampüslerinde kullanıyorsanız (Boğaziçi Ü. Kandilli, Kilyos, YTÜ ve İTÜ) bisikletleri kampüs dışına çıkartamıyorsunuz.

Bisikletlerin Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

İlk aşamalarda GPS tanımlı sanal istasyon ve alarm sistemleriyle korunan bisikletler sonrasında Allianz Türkiye iş birliğinde koruma altına alınarak kiralama ve iade gibi süreçlerde kamera gözetimli bisiklet park istasyonlarında hizmet vermeye başladı.

Bizero’dan Yarı Otonom Kargo Girişimi
Bizero-Allianz İş Birliği
  • Bu iş birliğiyle Bizero’nun aynı zamanda “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı Allianz Motto Hareket” kapsamında faaliyet içinde oldukları sivil toplum kuruluşlarındaki çocuklar için de uygulamalı bisiklet eğitimleri gerçekleştirmeyi planladığını belirtelim.

Güvenlik önleminin bir sonraki aşamasında blockchain tabanlı bir güvenlik sistemine geçiş yapan Bizero, GPS kullanım maliyeti ve kısa tüketim ömrü gibi olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefliyor.

“Cihaz başına 60-100 dolar verelim demek yerine tamamen yazılım kullanarak kullanıcıların birbirini denetleyebileceği bir blockchain yapısı oluşturduk ve böylece hem maliyetlerimizi düşürdük hem karşılıklı güven ortamını sağlamaya çalıştık. İlk başladığımızda kilit dahi yoktu ancak güvenlik önlemli alanlarda insanların bilinci ile çalınma dahi olmadı. Bu tekno-bilinci kilidin yerine geçirmeye çalışıyoruz.”

Yerli ve Yabancı Bisiklet Kiralama Girişimleri

Ofo ve Mobike girişimlerinden farklı olarak Bizero bisikletlerini elektrik motoruyla destekliyor ve diğer girişimler gibi herhangi bir depozito ücreti talep etmiyor.

Yurt dışındaki örnekleriyle karşılaştırıldığında yerli girişim Bizero yalnızca depozito özelliğiyle değil aynı zamanda ücretlendirmesi, çıkabildiği eğim oranı, maksimum menzili ve şarj tipi gibi özellikleriyle de fark yaratıyor.

Bizero’dan Yarı Otonom Kargo Girişimi
Bizero ve Yabancı Bisiklet Kiralama Girişimleri Karşılaştırması

Yarı Otonom Kargo Bizero

Elektrikli bisiklet girişimi olarak tanıştığımız Bizero şimdiyse yarı otonom kargo çalışmasını tanıtıyor.

Yarı Otonom Kargo Robotu
  • Adrese teslim, dönemlik kiralama ve e-bisiklet gibi uygulamalara da başlayan girişim aynı zamanda pandemi sürecinde kullanıcıların kendi evlerinde kullanabileceği fitness bisikletleri de kiralamaya başladı.
Bizero’dan Yarı Otonom Kargo Girişimi
Günlük/Dönemlik Kiralama Ücretleri

Bu modellerin teslimat sürecinde kargo şirketleriyle yaşanan operasyonel sıkıntılar sebebiyle Bizero ekibi kısa mesafelerde sorunsuz ve hızlı teslimat için yarı otonom bir kargo robotu planını hayata geçirdi.

Aynı zamanda pandemi süreciyle artan temassız teslimat talebi de bu tür girişimler için dayanak noktası oluşturuyor.

Daha önce de benzer bir yaklaşımla “mobil teknolojiyi ve otonom robotları mağaza ve restoranlarla yapılan ortaklıklarla bir araya getirerek yerel teslimatı daha hızlı, akıllı ve uygun maliyetli hale getiren bir girişim” olan Starship Technologies otonom kurye hizmetlerine başlamıştı.

Yarı Otonom Kargo Robotu Özellikleri

  • Yaklaşık 20 kg ağırlığındaki yarı otonom kargo robotu 360 derece gece görüş özellikli kamerasıyla hem kendisinin hem de taşıdığı ürünün güvenliğini sağlıyor.

 

  • Güvenlik önlemleri kapsamında maksimum 10 km/saat hızla giden Bizero kargo robotu, 100 km’ye kadar ulaşan bir menzil sunuyor.

 

  • İlk gerçek teslimatını bu yaz sonuna kadar gerçekleştirmesi beklenen kargo robotu deneme sürüşlerinde 20 derece eğime sahip yokuşlara kadar sorunsuz performans gösterdi.

 

  • 30 kg taşıma kapasitesi ve 90 litre taşıma hacmi ile suya karşı IP54 seviyesi korumaya sahip kargo robotunun yıl sonuna kadar satışa sunulması bekleniyor.

 

Pandemi süreciyle artan e-ticaret faaliyetleri kargo şirketlerinde önceye kıyasla geniş ölçekte bir yoğunluk yarattı. Bu duruma sürdürülebilir ve inovatif çözümler arayan Bizero, diğer firmalara da otonom kargo kullanımı konusunda ilham verebilir. Gelecekte yıkıcı teknolojiler kargo takibi kavramını otonom kargo takibi olarak değiştirerek dönüşüme uğratabilecek gibi gözüküyor.

Kaynak: Bizero Bike, Webrazzi

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir