Fiziksel veya psikolojik nedenlerden dolayı görme yeteneğinden engelli olma durumu olarak adlandırılan körlüğün günümüzde bilinen etkin bir tedavisi bulunmuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişinin görme özürlü olduğunu ve kişilerdeki körlüğün %80′inin tedavi edilebilir, önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, görme yetisini genetik olmayan nedenlerden dolayı kaybeden bu bireylere bir tedavi bulabilmek için çalışıyor.

Gennaris Biyonik Görme Sistemi

Körlük üzerine araştırmalarda bulunan Avustralya Üniversitesi, kör bireylerin yeniden görme yetisini kazanmasını sağlamak için dünyanın ilk biyonik gözünü geliştirdi. Avustralya’nın önde gelen üniversitelerinden biri olan Monash Üniversitesindeki ekip, herhangi bir biçimde görme zorluğu çeken kişilerin tekrar görebileceği bir sistem kurduklarını iddia ediyor. ‘Gennaris biyonik görme sistemi‘ olarak adlandırılan biyonik göz, neredeyse on yıldır geliştirme aşamasında. Geliştirilen biyonik göz, görme sinyallerin retinadan beynin görme merkezine iletilmesini sağlamak için hasar görmüş optik sinirleri baypas ederek atlıyor ve bu şekilde hasar görmemiş optik sinirleri tekrar birbirine bağlamış oluyor. Kullanılan bu yöntem ile kör bireylerin tekrar görmesi sağlanıyor. Tedavi olmak isteyen hastaya, özel olarak tasarlanmış kablosuz bir vericinin kurulu olduğu başlık takılıyor.

Temsili Biyonik Göz Prototipi

Biyonik gözle beraber belki gözün tüm fonksiyonları geri getirilemeyecek ancak tedavi edilen bireyler belirli oranlarda çevrelerindeki nesneleri fark edebilecek. Biyonik göz haricinde, araştırmacılar uzuv felci, kuadripleji gibi tedavi edilemeyen nörolojik rahatsızlıkları olan insanlara yardım etmek için benzer sistemlerini geliştirmeye çalışıyor.

“Tasarımımız, bireyin kapalı ve açık mekânlarda gezinmesi için bilgi sağlayan 172 fosfen kombinasyonundan meydana gelen görsel bir model oluşturuyor. Bu şekilde hastalar çevrelerindeki insanların ve nesnelerin varlığını tanıyabiliyor. Bu sistemle, görme yetisini kaybedenler için tünelin sonunda bir miktar ışık görünüyor.” -Monash Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği Bölümü profesörü Arthur Lowery

Sinir sistemindeki tahribatların geri döndürülemez ve onarılamaz olduğunu kabul ettiğimiz dönemlerin artık sonuna geliyoruz. Avustralya’daki bu gelişmeler gösteriyor ki sinir sisteminin tamamı tahribe uğramadığı sürece baypas yöntemi ile kalan sinirler birbirine bağlanabilir ve bu sinirler arasında tekrar aktarım yapılabilir. Körlük dışında tüm sinirsel hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu tıp dünyasına gösteren araştırma sayesinde şu anda tıbben mümkün olmayan operasyonların gelecekte yapılabileceğini öngörebiliriz. Ancak bu operasyonların gerçekleştirilebilmesi için büyük yatırımlar ve maddi teşvikler gerekiyor.

Biyonik gözün dünya çapında görme yetisini kaybetmiş bütün bireyler için üretilebilmesi, ülkelerin sağlık bütçeleri göz önüne alındığında mümkün görünmüyor. Ayrıca bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan ürünlerin faydalı olabilmeleri için kişiye özel olarak tasarlanması gerekiyor. Bu yüzden dünya çapında körlüğün ortadan kalkmasının yakın gelecekte pek de mümkün olmayacağını söyleyebiliriz.

Kaynak: The Logical Indian

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.