Bitcoin madenciliğinin neden olduğu kontrolsüz elektrik tüketiminin çevreyi ve geleceğimizi nasıl tehdit ettiğini birçok kez dile getirmiş, kripto para teknolojisinin olumlu kullanımlarından bahsetmiştik. Elektrik tüketimine sebep olan bitcoin madencilik faaliyetleriyle ilgili bir düzenleme yapılması ya da kısıtlama getirilmesi bir yana, talepteki artış madencilik faaliyetlerini kontrol edilemez seviyelere ulaştırdı. Rakamlarla ifade edecek olursak, bitcoin madenciliği bugün 2015’teki seviyenin 66 katı elektrik harcıyor.

Bu yazımızda sizlerle bitcoin madenciliğinin bazı ülkelerde geldiği son noktayı ve bu konuda uzmanların yaptığı gelecek tahminlerini konuşacağız.

İskandinav Ülkeleri

İzlanda, İsveç ve Norveç çok sayıda yeşil enerji kaynağı olduğu için enerji fazlasını bitcoin madenciliğinde kullanan ülkelerdendi. Bu durum, saydığımız ülkeleri bitcoin madencilik faaliyetlerinde öne taşıyordu fakat son dönemlerde bu üstünlük değişiyor. Çünkü yeşil enerji fazlasının kullanılacağı alanlar genişlemeye başladı. Saydığımız ülkelerde alüminyum arıtımı, petrol kulesi işletimi ve demir çelik üretimi gibi işler için de kullanılması gereken ‘artık yeşil enerji’ miktarı azaldıkça bitcoin madencilik faaliyetleri için kaynak sıkıntısı yaşanmaya başladı. Ancak İskandinav ülkeleri artan bitcoin talebine karşın enerji kaynakları yönlendirme politikalarında değişikliğe gitmeyeceklerini açıkladı. Bu da demek oluyor ki İskandinav ülkeleri bitcoin madenciliğinin kalesi olma işlevini kontrollü olarak yitiriyor.

“İklim meselesi sebebiyle ilgi çekici birçok segmentte hızlı büyüme görüyoruz ve bunlardan bazılarının elektriğe ihtiyacı var.” – İzlanda Kamu Hizmetleri Birimi Landsvirkjun’un Yöneticisi, Hordur Arnarson

Norveç İşçi Partisi’nden Meclis Üyesi Espen Barth Eide, sürekli artan enerji talebiyle bitcoin madenciliğinin sorunlu olduğunu belirterek, “Çok daha verimli diğer sanayi dallarını yerinden edecek” diyor.

Çin

Dünya genelindeki coinlerin çoğu Çin’de çıkarılıyor. Bu iş için enerji kaynağı olarak kömür kullanılıyor. Dünya’nın en çok coin çıkarılan ülkesinde coin madencilik faaliyetleri için kömür kullanılıyor oluşu sizlere karbon salınımı hakkında fikir vermiştir. Yine de, biraz daha somutlaştırmaya ne dersiniz?

Çin’de sadece bitcoin madenciliği kaynaklı karbon salınımı İtalya’nın toplam karbon salınımına eşit. Bu korkunç rakamın 2024 yılında zirve yapması bekleniyor.

Çin ve İskandinav ülkelerinin bitcoin madenciliğine bakış açısı arasındaki fark bariz olarak görünüyor. Yeşil enerji alanındaki öncü ülkelerden biri olan İzlanda birkaç yıl öncesine kadar küresel bitcoin üretiminin yalnızca %8’ini karşılıyordu. Şimdilerde bu oranı %2 seviyelerine düşüren ülke, yukarıda anlattığımız istikrarlı enerji politikalarıyla sayıları daha da indirmeye hazırlanıyor. Çin ise küresel bitcoin üretiminin %65’ini karşılıyor ve kömür kaynaklı üretime rağmen yeni maden sahaları yaratmanın yollarını arıyor.

Temiz Coin – Kanlı Coin

İskandinav ülkeleri ve Çin’in arasındaki bu bariz fark yeni terminolojilerin doğmasına sebep oldu: gelecekte iki tür bitcoin olacak. Biri Çin’de üretilen yüksek karbon salınımına neden olan kanlı coin; diğeri ise sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla üretilen temiz coin olarak adlandırılacak.

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/blockchain-teknolojisine-kapsamli-bir-bakis/”]Blockchain Teknolojisine Kapsamlı Bir Bakış[/button]

Birtakım Sorular

Yerli bitcoin borsalarının ardı arkasına gelen iflas ve dolandırıcılık haberleri coin piyasasına olan güveni sarssa da talep görmeye devam ediyor. Siz hâlâ bu piyasayla ilgili haberleri uzaktan ve temkinli mi takip ediyorsunuz? Yoksa yatırım yapanlardan mı oldunuz? Peki, bitcoinlerinizin kaynağını daha önce hiç merak etmiş miydiniz? Kömürle mi üretiliyorlar, yeşil enerji kaynaklarıyla mı diye düşünmüş müydünüz? Bitcoin konusunda karbon salınımı sizi ne kadar endişelendiriyor?

En önemlisi, geleceğimiz için asıl önemli olan coinlerin karlılığı mı yoksa madencilik faaliyetlerinin sonuçları mı?  

Kaynak: visualcapitalist.com

Share:

administrator

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan İpek, organizasyonların çalışma yapılarını inceleyen projeler içinde yer almayı seviyor. Ayrıca yeni tarifler denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif alıyor. Paylaşmak demişken, Gelecek Burada'da hem kendisi öğreniyor hem de öğrendiklerini ve düşündüklerini çoğaltmak için yazıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir