Yapay zeka ile birlikte gelişen robotlar, tanklar ve drone’ların gelecekte başımıza bela olacağına dair evhamı olan uzman sayısı bir hayli fazla. Tabii olayların aksi yönde ilerleyeceğini düşünenler de azımsanamaz.

Her yıl düzenlenen IJCAI toplantısında gündeme gelen ve sonucunda 26 ülkeden, alanında uzman 116 kişinin imzaladığı bir açık mektup Birleşmiş Milletler’e gönderildi. Mektupta, öldürmeye yönelik her türlü yapay zekanın geliştirilmesinin ve kullanılmasının bir an önce durdurulması arz edildi.

2014 Robocop filminden bir katil robot

Günümüzün inovasyon lideri Elon Musk ve Google’ın yapay zeka AR-GE ayağı DeepMind’in kurucusu Mustafa Süleyman’ın liderliğinde toplanan imzalar, burada daha önce de bahsettiğimiz; Elon Musk’ın, Stephen Hawking’in ve Bill Gates’in geleceğe dair ciddi uyarılarına benzer bir ana fikre sahip.

We do not have long to act. Once this Pandora’s box is [tooltip tip=”Harekete geçmek için fazla zamanımız yok. Pandora’nın kutusu bir kez açıldığında bir daha kapatması çok zor olacak”]opened[/tooltip], it will be hard to close.

Benzer dedik ama aslında sadece robot kısmı benzer. Daha önceki uyarılar robotların-yapay zekanın işimizi ele geçireceğine ve insanlığın işsiz kalacağına yönelik bir uyarıydı (çözüm olarak insanlara belirli bir işsizlik maaşı ve farklı detaylı düzenlemeler önerilmişti) ancak bu seferki mektup direkt, ülkelerin birbirine robotlar ile üstünlük sağlayıp, savaş alanları yaratarak bu kaosta robotların insanları (özellikle masum insanları) öldürmesini engellemek. Ayrıca robotların, savaş sürecini insanlara göre daha erken başlatma ihtimali de bulunuyor. Duyguları olmayan ve ellerinde milyonlarca anlık veri bulunan robotların soğuk savaşta veya sıcak savaşta ne karar vereceklerini kestiremeyebiliriz.

Uzmanların engellemeye çalıştığı teknolojiler; otonom dronelar, otonom tanklar ve otonom silahlar ancak zaten şu an Samsung tarafından geliştirilmiş ama kullanılmayan bir tane otonom [tooltip tip=”4 km menzili tarayıp, diğer sensörleriyle de karar verip ateş açmaya karar verebiliyor”]silah kulesi[/tooltip] bulunuyor ve İsrail’in de drone satın aldığından bahsetmiştik. Bu örnekler çoğaltılabilir. Eğer bu tarz gelişmeler engellenmezse savaş meydanlarında hiçbir suçu olmayan çocuklar, otomatik olarak etrafı tarayan bir tüfeğin vicdanına kalacak. İşte o anda bu tüfeğin nasıl bir kararı uygulayacağını bilmiyoruz. Aslında bu durum askerler için de geçerli, insanlar da o çocuğa ateş edecek kadar cani olabilir belki ancak herhangi bir insan, yapay zekaların ulaşabileceği tehlikeye hiçbir zaman ulaşamayacaktır.

Neredeyse her teknoloji iyi ve kötü için kullanılabilir, yapay zeka da bunlardan farksız. Bugün toplumun yüzleştiği; Eşitsizlik, yoksulluk, iklim değişikliği ve devam eden küresel mali krizin getirdiği zorlukları ele almada yardımcı olabilir. Ama aynı teknoloji otonom silahlarla savaşları endüstriyelleştirmek için de kullanılabilir. Hangi türden bir gelecek istediğimize karar vermemiz [tooltip tip=”“Nearly every technology can be used for good and bad, and artificial intelligence is no different. It can help tackle many of the pressing problems facing society today: inequality and poverty, the challenges posed by climate change and the ongoing global financial crisis.” However, the same technology can also be used in autonomous weapons to industrialise war. We need to make decisions today choosing which of these futures we want.”]gerekiyor[/tooltip].”

 

Kaynak ve ileri okuma: TheGuardianBBC (Türkçe)

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir