Dünyayı ele geçireceğine dair evhamların gölgesinde gelişimine ciddi bir ivme ile devam eden; en azından yakın gelecekte hayatımızı gerçekten çok kolaylaştıracağını, günlük yaşamımıza eğlence katacağını düşündüğümüz ve kesinlikle bizi ele geçirmesini ummadığımız yapay zeka (Artificial Intelligence – AI) için devletlerin yatırımları devam ediyor. United Kingdom (Birleşik Krallık) da yapay zeka havuzundan payını kapmak ve yaklaşmakta olan geleceğe ayak uydurabilmek için bir rapor/reçete hazırlamış. Ülkemiz için de örnek olmasını umduğumuz rapordan birkaç detaya göz atalım.
Dijital, Kültür, Medya & Spor Departmanı ile Ticaret, Enerji & Endüstriyel Strateji Departmanı‘nın ortak hazırladığı rapora “Yapay zekanın arttırılmış kullanımı sosyal ve ekonomik alanlarda ciddi faydalar getirecektir. Yapay zeka ile bilgisayarlar mevcut bilgiden, insanların öğrenebileceğinden daha hızlı öğrenir ve analiz edebilir. Yapay zeka, taşımacılıktan ilaç geliştirmeye kadar birçok sektörde etkinlik ve ciddi performans artışı sunar.” cümleleri ile giriş yapılmış.
“Yapay zeka; bilgiyi çok daha yararlı kullanabilmesiyle, yaptığı tahmin veya verdiği kararlar sayesinde entegre edildiği süreçleri geliştirebilecek, boyutlandırabilecek ve maliyetlerini azaltabilecek bir yazılımdır”
Birleşik Krallık’ın hazırladığı rapora göre; öngörülmüş şekilde kullanılan bir AI, 2035 yılına kadar Birleşik Krallık’ın ekonomisine 814 milyar dolarlık katkı sağlayacak.
Yetenekli uzmanların AI geliştirmesi gerektiğini ve uzman sayısının az olduğunu da belirten rapor; daha fazla yapay zeka uygulaması için yüzeysel bir planlamadan bahsetmiş.
- Endüstri tarafından finanse edilen Yüksek Lisans programları
- İşverenlerin dönüşüm sırasında duyduğu ihtiyaçları karşılayan dersleri geliştirmek için araştırma
- Önde gelen Birleşik Krallık üniversitelerinde 200 doktor (PhD) için kadro ve dünyanın farklı yerlerinden uzmanların kazanımı
- Kredili çevrimiçi AI dersleri ve bilgisayar bilimleri eğitimlerine teşvik
- AI iş gücünde daha fazla çeşitlilik
- Uluslararası nitelikte bir AI birliği
Yaklaşık 70 sayfalık rapora bir ‘özet’ atamak ne kadar doğru olur bilemiyorum ama her konuda olduğu gibi bunda da çözüm; sektörün desteği, farkındalık ve eğitim olarak gösterilmiş gibi duruyor.
Buradaki https://blog.gittigidiyor.com/elektronik/2017de-dunya-turkiyede-teknoloji-trendleri-raporu-aciklandi/ habere göre; Türkiye’de yöneticilerin %85’i yapay zekanın kullanıcılardan bilgi edinme ve kullanıcılarla etkileşimde devrim yaratacağını düşünürken; %88’lik bir kesim gelecek üç yıl içerisinde yapay zekaya bağlı teknolojilere geniş yatırımlar yapacaklarını belirtmiş. Yani aslında yapay zeka fırsatı, özel sektörler tarafından çoktan fark edilmiş. Ancak bu konuya devletin bakış açısını bilemiyoruz.
Kafanızda, devlet bazında ne tarz girişimlerde bulunulabilir diye bir soru işareti oluşuyorsa Çin hükümetinin cinayetleri önceden engellemek için başlattığı sistem veya yüz tanıma sayesinde özelleştirilmiş bazı hizmetleri örnek gösterebiliriz. Devletin bu konudaki ısrarı eğitime de ciddi bir katkı vereceği için önem arz ediyor ancak henüz yazılım derslerinin bile ilkokullara tam entegre edilemediğini düşünürsek; bu konuyu biraz geriden takip edeceğiz gibi duruyor. Bu süreçte; çocuklarımızın eğitimi için özel girişimlere yönlenme fırsatımız -en azından büyük şehirlerde- var.
Rapor: UK’da Yapay Zeka Endüstrisinin Geliştirilmesi (PDF)
Kaynak: MIT (TechnologyReview)