Barry sandalyesinde rahatsızca oturuyordu. Onu neden ofisime günün ortasında çağırdığımı bilmiyordu fakat iyi bir nedenden olmadığını o da hissetmiş gibiydi. Sakince konuşmaya başladım ve bu sene içinde hakkında beşinci uygunsuz davranış şikayeti aldığımızı söyledim.
“Neden herkes bu kadar duygusal? Dünkü olayda ben suçlu değildim.” dedi sinirle ellerini masaya vurarak. Barry ellili yaşlarını çoktan geçmişti ve kovulduktan sonra emekli oluncaya kadar yapacak bir iş bulması pek de kolay gözükmüyordu.
“Şu anda öyle gözükmese bile belki de iyi bir şeydi bu. Hayata yeniden başlamak için bir şans.” dedim rahatlatıcı olabilmek umuduyla. Fakat umduğum şekilde olmadı. Barry ağlayarak yüzünü ellerinin arasına gömdü. Birden her şey karardı ve karşımda bambaşka bir Barry oturuyordu. Bu seferki yeni işe başlamış biriydi fakat iş yerindeki saygısız tutumundan dolayı işten çıkarılması gerekiyordu, o sebeple kelimelerimi daha dikkatli seçecektim.
Tek işi sanal gerçeklikte hayali bir işten tekrar tekrar kovulmak ve işten çıkartılma yöntemine göre tepki vermek olan Barry ile tanışın!
Talespin’in Sanal İnsan Eğitim Pilot Teknolojisi
Birini işten çıkarmak, özellikle uzun yıllar beraber çalıştığınız biriyse, iki taraf için de çok zor bir durum olabilir. Her ne kadar bazı durumlarda işten çıkarmalar gerekli olsa da bu, süreci kolaylaştırmaya yetmiyor. Yapay zekâya sahip Barry, işten çıkarmayı tekrar tekrar deneyimleyebilmemiz için davranışlarımıza karşı verdiği farklı tepkiler ile bize yardımcı oluyor.
Talespin şirketinin geliştirdiği Barry, yapay zekâ ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinden yararlanıyor. Şirketin CEO’su Kyle Jackson’a göre günümüzde şirketler çalışanlarına birini mülakat etmek, performans incelemesi yapmak veya Barry durumunda olduğu gibi birini işten çıkarmaya benzer “[tooltip tip=”sosyal ve teknik olmayan beceriler”]soft skills[/tooltip]” kazandırmak amacıyla sanal gerçeklikten sıklıkla faydalanıyor. VR eğitimini kişinin yalnızken alması onu gerçek hayatta işten kovmayı denemekten daha etkili yapıyor. Gerçek bir ortamda ve gerçek insanlarla işten kovma denemelerinin yapılması başarısızlık korkusunu arttırıyor. Buna ek olarak, başarısızlıktan kaçınmaya yönelik doğal eğilim ile öğrenmeyi caydırabiliyor veya engelleyebiliyor.
“Yazılımın arkasındaki amaç, çalışanlara zorlayıcı sosyal durumları deneyimleyebilmeleri amacıyla güvenli bir ortam sağlamaktır. Bunu yaparken de onları teşvik etmek ve zorlamak için sanal gerçeklik kullanarak gerçekçi duygusal karakterler yaratmaktır.” – CEO ve Talespin’in Kurucu Ortağı, Kyle Jackson
Nasıl Çalışıyor?
Güney Kaliforniya ve Hollanda merkezli şirket; Barry’i konuşma tanıması, sanal gerçeklik, doğal dil işleme, oyunlaştırılmış puanlama ve etkili geri bildirim sistemi ile geliştirdi. Barry, VR gözlüğü takan gerçek kişi ile yapay zekâsı sayesinde gerçekçi duygular göstererek akıcı bir şekilde sohbet edebiliyor.
“Barry’den dramatik veya duygusal bir cevap alan kullanıcılar, deneyimlerinden öğrendikleriyle bir dahaki sefere daha iyisini yapmaya çalışabilir.” – Kyle Jackson
Gerçekçi görünümlü Barry, gri saça ve gözlerinin altında torbalara sahip. Şirkette uzun yıllar geçirip emek vermiş gibi gözüküyor. Kötü habere tepkisi sizin durumu nasıl ele aldığınıza ve hangi kelimeleri seçtiğinize göre değişiyor. Bazı senaryolarda sinirleniyor ve bağırmaya başlıyor, bazılarındaysa sadece ağlıyor. Eğer işten çıkarılmasını başarıyla sağlarsanız sakince durumu kabul ediyor.
Birini depresyona sokmadan veya olay çıkarmadan işten çıkarmayı öğrenmek istiyorsanız deneyebilirsiniz. Sanal gerçeklik bu günlerde, bir bebeğin nasıl doğacağından makinelerin nasıl çalıştığına ve bu durumda olduğu gibi birini işten nasıl çıkarabileceğinize kadar çoğu şeyi deneyimleyerek öğrenmemizi sağlıyor. Belki de yakın gelecekte çoğu kadının karşı karşıya kaldığı iş yerindeki fiziksel tacize de bir kurtarıcı olabilir. Slayt sunumlarından veya video açıklamalarından daha yararlı olan sanal gerçeklik ile aynı birini işten kovmayı deneyimleyebilmek gibi taciz edilme durumunda ne yapılması gerektiği kolay ve risksiz bir şekilde öğrenilebilir.
Kaynak: Futurism, Los Angeles Times, MIT Technology Review