Türkiye’de 10 Mart tarihinden beri “Evde Kal” çağrısı yapılıyor. Okulların ve üniversitelerin tatil edilmesiyle, gençler ve öğretmenler evlerine döndü. Birçok özel şirket evden çalışma düzenine geçti, kozmetik, giyim mağazaları, restoran, kafe ve bar işletmecileri çalışanlarını ücretli veya ücretsiz izne çıkardı. Hal böyleyken evde kalması mümkün olan herkes evlerinde. Bu durumun ekonomik sonuçlarının yanında ciddi bazı etkileri daha var.

Dünya çapında düşünüldüğünde, yüz milyonlarca insan evlerinde ve vakit geçirmek, haberleşmek, eğitimine devam etmek ve çalışmak için interneti kullanıyor. Dijital platformlara talep ciddi seviyede artmış durumda ve bu internet sağlayıcıları üzerinde ciddi bir stres yaratıyor. Bu ani talep artışından doğabilecek olası erişim sorunlarını engellemek adına birçok dijital platform tedbirler alıyor. Özellikle İtalya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi salgının merkez ülkeleri haline gelen ülkelerde Netflix, kullanıcıların görüntü kalitesindeki farkı hissetmeyeceği şekilde bir düzenleme yaptığını duyurdu. Avrupa devletlerinden gelen talep üzerine bu hamleyi yapan şirket, kullanıcıların erişim hızını yavaşlatarak, Netflix’in internet ağ trafiği üzerindeki payını %25 oranında düşürdüğünü belirtiyor. Disney de Avrupa çapında aynı oranda bir kısıntıya gideceğini açıkladı.

Büyük şikretlerin internet kullanım sıralamasıBüyük şirketlerin internet kullanım sıralaması

Amerikan telekomünikasyon ve teknoloji hizmetleri sağlayıcısı şirket Centurylink, geçtiğimiz iki hafta içerisinde özellikle oyun ve video tabanlı internet kullanımında %35’lik bir artış yaşandığını açıkladı. Aniden artan bu kullanım miktarı karşısında bir çöküntü yaşanmaması için trafiği daha az yoğun rotalara yönlendirdiklerini belirtti. Uzaktan eğitim, evden çalışma, online kamu hizmetleri gibi kritik alanlarda sorunsuz işleyişin devam etmesi için, Netflix, Youtube, Amazon, Disney gibi dev dijtial platformların aldığı önlemler oldukça kritik.

Kaynak: Vice

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir