Vice yazarlarından Anna Merlan, Kaliforniya Tüketici Gizliliği Yasası’nı kullanarak son zamanların tartışılan yüz tanıma sistemi geliştiricilerinden Clearview AI’ın kendisine dair ne tür verileri elinde tuttuğunu öğrenerek burada bizlere de aktarmış.
Emniyet Müdürlüğü, Göçmenlik Ofisi ve FBI, Yüz Tanıma Kullanıyor
Clearview AI, herhangi bir gözetleme sistemi sunmadığını ve insanların gizliliğini koruduğunu iddia etse de çocuk tacizcileri, katiller, şüpheli teröristler ve diğer tehlikeli suçluları yakalamak konusunda çözümler sunuyor ancak sahip oldukları müşterilerinin emniyet müdürlüğü, [tooltip tip=”ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza birimi”]ICE[/tooltip], [tooltip tip=”bir giyim mağaza zinciri”]Macy’s[/tooltip], [tooltip tip=”Perakende satış devi”]Walmart[/tooltip] ve FBI gibi kurumlar olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda, şirketten şüphelenmemek elde değil.
Şirketin son günlerde güncellenen sitesinde bahsetmediği detaylardan bir başkası ise; suçluları yakalamak için suçsuz insanlarla dolu bir veri tabanı oluşturdukları ve bu veri tabanının müşterileri tarafından incelenebilir olması. Anna Merlan, bu veri tabanına dahil olan insanlardan birisi olarak kendi verilerini detaylı şekilde istemiş ve silinmesini talep etmiş. Peki ama ne tarz veriler var?
Myspace, Facebook, Twitter, Instagram ve InstaStalk
Privacy-requests@clearview.ai adresine fotoğraflarının ve tüm verilerinin kendisiyle paylaşılmasını ve daha sonra silinmesini talep eden bir mail atan teknoloji yazarı, 11 gün sonra şirketin “net bir fotoğraf ve kimlik kartı” isteyen mail aldığını söylüyor. Mailde ayrıca “Clearview fotoğraflar haricinde herhangi bir verinin kaydını tutmamaktadır. Sizin kaydınızı bulup silebilmek için fotoğraf haricinde -adınızla veya başka bir şekilde- arama yapamayız. Ayrıca bu talebinizin de -kimlik hırsızlığını engellemek adına- sizden geldiğini doğrulamak zorundayız. Ve son olarak, yasalara göre “veri silme talebinizi” kaydetmek için isminize ihtiyacımız var.” yazıyordu.
Anna, küçük bir tereddütten sonra iş kartını ve rötuşlanmış pasaportunu şirkete göndermiş. Yaklaşık 1 ay sonra, talebinin yerine getirilerek verilerinin silindiğini söyleyen bir mail almış ve ekteki PDF dosyasını da incelemeye koyulmuş. Görünen o ki Anna’nın 2004’ten 2019’a kadar sosyal medyaya yüklenen (sadece kendisi tarafından değil, arkadaşlarının paylaştığı fotoğraflar da dahil olmak üzere) tüm fotoğrafları Clearview AI’ın veri tabanında yer alıyor. Instagram, Twitter ve Facebook’un yanında yıllar önce ölmüş MySpace’ten ve Insta Stalker isimli siteden de fotoğrafların yer alması biraz şaşırtıcı olarak nitelenebilir.
“10-15 sene önce, o sıralar popüler olan sosyal medya platformlarına yüklediğiniz fotoğrafları siz unutmuş olabilirsiniz ama Clearview unutmadı” diyor İnternet ve Toplum için Stanford Center’da (Stanford Center for Internet and Society) gözetleme ve siber güvenlik başkanı yardımcısı olan Rianna Pfefferkorn.
“Bireyler hakkında pek çok veri, para kazanmak isteyen kişiler tarafından kısa bir sürede bayat ve dolayısıyla düşük değerli olarak görülecek hale gelebilir. İşler, maaşlar, adresler, telefon numaraları… bunların hepsi değişiyor ancak yüzünüz hep aynı kalıyor”
Clearview AI’ın niyeti veya güvenlik önlemleri ne kadar güvenilir bilmek zor. Şirketin söylemine göre sadece müşterileri (müşteri tanımı: kanun güçleri, güvenlik birimleri, insan ticareti ile mücadele eden profesyoneller ve güvenlik testi yapan şirketler) veri tabanına erişim sağlayabiliyor.
Öte yandan, Gizmodo’nun özel haberine göre Amazon’un serverında herkese açık olan bazı kodlardan anlaşıldı kadarıyla Clearview AI’ın yeni gelecek versiyonunda polislerin veri tabanında sesle arama yapma özelliği, suçlunun fotoğrafını çekerek hızlıca arama yapma özelliği ve bir de tam olarak ne olduğu anlaşılamayan “özel arama modu” bulunuyor.
Tüm bu bilgiler ışığında, önceden yaşadığımız ve birçok kez aktardığımız skandalları da göz önünde bulundurduğumuzda geleceğin bizler için evham verici olmaması mümkün durmuyor. Konuyla ilgili olanların Anna Merlan’ın bu içeriğini okumasını tavsiye ederim.
İleri okuma: Vice