Bank of America dün yaptığı açıklamada Amerikan ekonomisinin resesyona gireceğini açıkladı. FED faiz indirimine gitti ve  piyasalara likidite aşılayarak nakit sıkıntısını aşmaya çalışıyor. Ancak küçük esnaftan dev şirketlere kadar her ekonomik sınıftan vatandaş bu fırtınadan etkilenecek. İnsan sağlığını ön planda tutmak hepimizin ilk görevi ve bu yüzden tüm dünyada siyasiler ve yetkililer vatandaşları evlerinde kalmaya davet ediyor. Bu sosyal izolasyon döneminde Fransa gibi sokağa çıkma yasağı şeklinde katı önlemler alan ülkeler de var, ancak çoğu ülke üretim ve hizmet sektöründe çalışma rutinini sürdürüyor. Üretim devam ediyor ama alıcı var mı? Otomotiv ve tekstil sektörü en büyük darbeyi alan sektörlerden olacak, özellikle Türkiye gibi Avrupa Birliği’ne ihracatı çok önemli miktarda olan bir ülkede bu ciddi bir darbe. Ülkelerin sınırlarını kapatması ve uçuşları durdurması üzerine hava yolu şirketleri de ciddi darbe aldı. Hal böyleyken, bir ekonomik daralma kaçınılmaz elbette. Peki bu süreçten kârlı çıkanlar var mı?

Marketler rekor düzeyde satış yapıyor, birçok ülkede temizlik malzemeleri, tuvalet kağıdı, eldiven gibi ürünler yok satıyor, market rafları boş. Eczaneler dezenfektan ve maske talebine yetişemiyor. Ancak bunlardan daha çarpıcı olan şu: Amazon, dünyanın en büyük online perakende şirketi, bu süreçte muazzam bir alım talebiyle karşılaşıyor. Sosyal izolasyon sürecinde yüz milyonlarca insan evlere kapandı, toplu taşıma seferleri azaltıldı, alışveriş merkezleri kısıtlı kullanımla açık bırakıldı. Kitap, puzzle, hobi malzemeleri, spor aletleri ve özellikle ekmek yapma makinelerine artan bir talep var. Bu talebi karşılayabilmek adına Amazon 100,000 yeni çalışanı bünyesine katacağını açıkladı. Ayrıca Nisan ayı sonuna kadar çalışanlarının saatlik ücretinin Amerika’da 2 dolar, Avrupa’da 2 euro ve Birleşik Krallık’ta 2 pound fazla olacağını duyurdu.

Amerika’nın en büyük ikinci işveren kurumu olan Amazon’un şu anda 470,000 çalışanı var. Ek olarak alınacak çalışan sayısının büyüklüğünü buradan net bir şekilde görmek mümkün.

Peki burada rahatsızlık veren nokta ne? Ofis çalışanlarına evden çalışma imkanı tanıyan şirket, depolarda, lojistik birimlerinde ve teslimatta görev yapan çalışanlarını yoğun bir tempoda çalıştırıyor. Kaçınılmaz bir durum olduğu bir gerçek ancak öte yandan Amazon da tüm çalışanların sağlığı ve güvenliği için gerekli tüm önlemlerin alındığını savunuyor ve şirketin daha önce depolarda otonom sistemlere geçiş yapmak için adımlar attığını da biliyoruz.

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/alisversisin-yeni-cagi-amazon-go/”]Alışverişin Yeni Çağı: Amazon Go[/button]

Her kriz bir fırsattır sözü acı bir gerçek mi, ne dersiniz?

Kaynak: Technology Review

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir