Yapay zekanın gelişimi; kişisel gizliliklerimizin daha da tehlike altına girmesi; yüzümüz, yürüyüşümüz, araba modelimiz ve hatta pozlarımız ile kimliğimizin, kişiliğimizin, cinsel tercihlerimizin, siyasal ideolojimizin ve daha birçok kişisel özelliğimizin tespit edilebileceği anlamına geliyor.

Bilgi güvenliği şirketi Trustware tarafından paylaşılan Social Mapper isimli bir araç, beyaz şapkalı hackerların kullanımı için oluşturulmuş olsa da siyah şapkalı ‘dostlarımız’ için de bir fırsat olabilir gibi duruyor.

Yüz tanıma algoritmalarını kullanan Social Mapper, isim listesi ve bir adet fotoğraf talep ederek kişinin 8 farklı sosyal platformda tüm hesaplarını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Önce isimleri arayan ve listeleyen (sonuçta birçok insan aynı isme sahip olabiliyor) Social Mapper, sonrasında yüz tanıma yeteneğini devreye sokarak yaklaşık 15 dakika içerisinde 1000 farklı isim arasından aranılan kişinin hesaplarını bulabiliyor. 15 dakika, bir yapay zeka için çabuk denemeyecek kadar uzun olsa da bir insane göre oldukça hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Uygulama son olarak kişinin aşağıdaki sitelerdeki tüm hesaplarının linklerini, fotoğraflarını ve bu hesaplara bağlı e-mail adreslerini listelediği bir rapor sunuyor.

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • VKontakte
  • Weibo
  • Douban

Bugün bizim için bir insanın hesaplarını araştırıyor olmamızın tek sebebi o kişiden hoşlanıyor olmamız veya o kişinin eski sevgilimizin yeni flörtü olması gibi bir sebebi olsa da, aslında bu tarz bir uygulamanın birçok insan tarafından kötü niyetle kullanılabilmesi de muhtemel.

Trustware tarafından verilen örneğe göre ise hackerlar zaten kullanmakta oldukları bu tarz uygulamalar ile bir şirketin tüm çalışanlarını hedefleyerek erişim kartlarına ulaşma, şirketin ofislerinin görüntülerine erişme gibi konularda ‘fayda sağlıyor’lar.

Güvenlik şirketi, Social Mapper tarzı uygulamaların halihazırda siyah şapkalı hackerlar tarafından kullanıldığını ve bu uygulamayı yayınlamanın sebebinin beyaz şapkalı hackerları da oyun alanına davet ederek; açık kaynaklı ve yeni kurallarla oynanan bir ‘meydan’ yaratmak istediğini söylüyor.

Bu tarz uygulamaların -özellikle yapay zekanın gücü ile birlikte- gelecekte kişisel bilgilerimizi veya ciddi anlamda gizli bilgilerimizi nasıl tehlikeye atacağını çok net şekilde görebiliyoruz. Bugün sadece kameraların bizi kaydeden cihazlar olması bile birçok sorun çıkarırken yakın gelecekte bizi izleyen göz haline dönüşecek olmaları fazlaca korkutucu. Bu sebepten dolayı bu tarz, kameraların bizi tanıyamamasını sağlayacak cihazlar üzerinde de çalışılıyor.

Kaynak ve ileri okuma: FuturismGizmodo

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.