Komplo teorilerinden aşina olduğumuz insanlara çip yerleştirerek onları takip etme fikri ABD’de işverenler arasında yaygınlaşıyor.
Teknolojide yaşanan gelişmelerle insan makine etkileşimi hızla artıyor. Akıllı telefonları, bilgisayarları, interneti kullanarak gündelik işlerimizi kolayca halletmeye alıştığımız bir çağın getirisi ve aynı zamanda bu gelişmelerin bize sunduğu bir nimet olarak görüyoruz. Peki insan makine simbiyozuna, yani cyborg‘laşmaya ne kadar hazırız?
Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bu sistemi Amerika’da ilk olarak 2017 yılında Three Square Market (32M) isimli bir şirket çalışanlarına otomatlardan yiyecek içecek almak, kapıyı açmak, fotokopi makinesini çalıştırmak gibi ofis işlerini yapmalarını kolaylaştırabilmek için özel mikroçipler implant etme fikrini ortaya atmıştı. Çalışanların işaret ve baş parmakları arasına takılacak çipler NFC teknolojisinden faydalanarak yakın mesafede kablosuz iletişimi kullanıyor. İsteğe bağlı olarak kullanılan mikroçipler için yaklaşık 50 çalışan talepte bulunmuştu.
Nasıl çalışıyor?
Şırıngayla enjekte edilen mikroçipler bildiğimiz kredi kartıyla temassız ödeme yaparken kullanılan NFC sisteminin aynısını kullanıyor. Mikroçip birkaç santimetre uzaklıktaki bir okuyucu tarafından etkinleştirildiğinde iki cihaz arasında elektromanyetik dalgalar yoluyla az miktarda veri akışı oluyor ve bu sayede iletim sağlanıyor. Ofis dışında ise implantlar pasif hâle geliyor.
Aşağıdaki videoda NFC sisteminin nasıl çalıştığına ve ne gibi alanlarda kullanılabildiğine değiniliyor.
Hükûmetler Mikroçip Teknolojisini Regüle Etmeyi Planlıyor
Çalışanların hayatını kolaylaştırmak ve onlara daha rahat bir çalışma ortamı sunmak vaadiyle kullanımı giderek yaygınlaşan çipler gizlilik sorunları nedeniyle sendikaları endişelendiriyor. İngiltere’de iş yerlerinde çip kullanımının hızla artmasından sonra işçi hakları grupları implant edilen çiplerin ilerleyen dönemlerde işverenlerin çalışanlarının üzerindeki gözetimini arttırması ihtimalini göz önünde bulundurarak endişelerini dile getirmişlerdi. Esnaf Birliği Kongresi genel sekreteri Frances O’Grady “Mikroçip patronlara işçileri üzerinde daha fazla güç ve kontrol sahibi olmalarını sağlayacak. Belirgin riskler var ve işverenler onları görmezden gelmemeli veya personeli parçalanmaya zorlamamalı.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Michigan milletvekilleri de işçiler gönüllü olarak talep etmedikleri sürece işverenlerin işçilerine mikroçip implant etmelerini yasaklayacak bir yasa tasarısı öne sürdü. Devlet Temsilcisi Bronna Kahle, şimdilik Michigan’da çiplerden yana bir şikayet gelmediğini fakat yine de bu tarz bir şey yaşanmadan önlem almaları gerektiğini söyleyerek tepkisini dile getirdi.
Kahle: “Michigan’daki işverenlerin şirketin çıkarlarını çalışanlarının mahremiyet beklentileriyle dengelemesi önemlidir. Mikroçip konusu, ülke çapında şirketler iş yeri verimliliğini artırmak için uygun maliyetli yollar araştırdıklarından pek çok kez gündeme geldi. Fakat bu minyatür cihazların kullanım oranı yükselirken işçilerin gizliliklerini koruma çağrıları da artıyor. ”
Kahle’nin tasarısı şimdi incelenmek üzere senatoya gidiyor. Yasa tasarısına göre şirketler yine implante edilmiş mikroçipleri kullanabilirler, ancak bunun zorunlu olmaktan ziyade gönüllü olması gerekiyor. Indiana da son zamanlarda implante edilmiş mikroçipler için benzer bir mevzuat çıkardı.
İnsan makine etkileşimi yakın zamanda önce Science Advances dergisinde yayınlanan ve sinir sinyalleri yardımıyla elektriksel beyin aktivitelerinin kaydedilebileceğine vurgu yapan bir araştırma yazısında, bundan hemen sonra da Elon Musk’ın beyin hastalıklarına çare bulmak için başlattığı girişimi Neuralink‘le karşımıza gelmişti. İnsan beynine enjekte edilen bir mikroçiple hafıza arttırma, psikiyatrik hastalıkların tedavisi gibi vaadlerle önümüze gelen projeden sonra da akıllarda beliren ilk soru “Her şeyimiz bu kadar el altındayken gizliliğimizi nasıl koruyacağız?” olmuştu. Michigan’daki tasarının benzerleri yaygınlaşsa da iş verenlerimizin yasalara uyacağından emin olabilir miyiz? Peki sizin için hangisi daha makul görünüyor robotların işinizi elinizden alması mı yoksa adım adım robotlaşmanız mı?
Kaynak: Futurism