Philadelphia Hastanesi’nden bir grup bilim insanı, tıpta çığır açacak bir gelişmeye imza attı. Yıllarca bilimkurgunun konusu olan bu deney sonucunda, ana rahmi olmadan da canlıların hayatta kalıp yaşama tutunabileceği kanıtlanmış oldu.
Tüm deneyin ana noktası, bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan yapay rahim ortamına dayanıyor. Bu yapay rahim ortamı kuzuya, ana rahmindeki doğal ortam ile aynı koşulları sağlıyor. İçinde yeterli miktarda besin ve suyun bulunduğu bu ortamlar, şu ana kadar 8 kuzu üzerinde denendi ve hepsi olumlu sonuç verdi.
Kuzular, henüz fetüs aşamasındayken alınarak bu ortamlara yerleştirildi. Premature olarak gerçekleşen doğum süreci, kuzular 105 günlük olana kadar devam etti. Bu süre zarfında, yapay rahimler kuzuların gelişimi için büyük önem taşıyordu.
Süreç tamamlandığında, kuzuların tüyleri ve ciğerlerinin yanında diğer organları da gelişti. Kısacası kuzular, artık kendi başlarına yaşayabilecek duruma geldiler. Yapılan açıklamada, sentetik rahimin tam anlamıyla doğal kondüsyonları yerine getirdiği belirtiliyor.
Peki aynı şey insanlar üzerinde de uygulanabilir mi? Etik olarak bu tarz bir gelişmeye hazır mıyız? Geleceğin, bilimkurgudan pek de farklı olmayacağının garantisini vermek için henüz çok erken. Nitekim böyle bir gelişme, insanoğlu için olumlu veya olumsuz yeni bir çağın başlangıcı anlamına gelecektir.
Kaynak: Nature