3B yazıcıların hobiden modaya, otomotivden tıp sektörüne kadar birçok alanda devrimsel çözümler getirmesi ön görülüyor. Bilgisayardaki tasarımı direkt olarak, ham madde israfı olmadan üretme imkanı veren 3 boyutlu yazıcılar bilim insanlarının çalışmalarında da ciddi kolaylıklar sağlıyor.
Dünyada yaklaşık 15 milyon insanın korneaya bağlı sebeplerden dolayı görme engeli yaşadığını söyleyen Newcastle University araştırmacıları; FDM tipi bir 3B yazıcı ile kullanılan bir biyo mürekkep geliştirmeyi başardı. Bu tam olarak 3 boyutlu yazıcı ile kornea üretilebileceği anlamına geliyor.
“Benzersiz jelimiz -aljinat ve kollajenin bir kombinasyonu- kök hücrelerini canlı tutarken, şeklini koruyacak kadar sert olan ancak bir 3B yazıcının ağzından sıkılacak kadar yumuşak bir malzemedir”
Sağlıklı bir insanı 3B tarama cihazından geçiren araştırmacılar, elde ettikleri model ile hastanın gözüne göre kişiselleştirmeleri yaptıktan sonra kök hücrelerden oluşturulmuş biyo-mürekkep ile yeni kornea basabilecek.
“Dünyanın dört bir yanındaki birçok ekip bu süreci mümkün kılmak için ideal biyo-mürekkebi arıyordu.”
3 boyutlu yazıcıların üretimi demokratikleştirerek her insanı küçük bir fabrika sahibi yapmak gibi bir misyonla karşı karşıya kaldığını da göz önünde bulundurursak; ihtiyaç duyduğumuz protez uzuvlardan, değiştirilebilir lenslere kadar birçok medikal ögeyi kendi evimizde, kendimize özel şekilde üretme imkanına sahip olabileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor olabilir.
Dr Steve Swioklo, ve Prof Che Connon bu tarz bir teknolojiyle kornea naklinin henüz birkaç yıl daha gerektirdiğini vurgulayarak; insanların kornea bağışlamasının hala hayati önem taşıdığını hatırlatıyor.
“3b baskı kornea şimdi birçok teste girmek zorunda kalacak ve nakil için kullanabilmemiz birkaç yılı bulacak.”
Kaynak: Newcastle University