DNA dizilimi kanser taraması, doğum öncesi testleri ve nüfus genetiği araştırmaları için oldukça önemli. Çin merkezli gen devi BGI Grubu, genom dizilemesini her zamankinden daha ucuz hale getireceğini açıkladı. BGI ilk kez 100 dolarlık bariyeri kıracağını, düşük maliyetin, yılda 100.000 kişinin genomlarını çözebilecek bir “aşırı” DNA sıralama sistemi ile mümkün olacağını söylüyor.

BGI’ın yeni sisteminde daha da düşük bir noktaya ulaşmak için robotik bir kol ve bir dizi kimyasal banyo ve görüntüleme makinesi kullanılacak. Bu yıl içinde, büyük popülasyonların DNA’sının haritalanması veya yüksek verimli kanser araştırması ile ilgili büyük merkezlere özel bir kurulum olarak sunacak.

BGI, yirmi yıl önce Çin’in İnsan Genom Projesi’ne katılımı sırasında kuruldu. O zamandan beri, pandaların ve pirinç bitkilerinin DNA’sını hayvan klonlama, sağlık testi ve sözleşme araştırmalarında aktif olan genişleyen bir holdinge dönüştüren bir araştırma enstitüsünden evrildi.

BGI, DNBSEQ-TX olarak bilinen sistem için herhangi bir müşteri açıklamamış olsa da, 100 dolarlık fiyatlama, 2012 yılında ABD’nin Çin merkezli şirketin Complete Genomics’i bünyesine katmasına izin vererek ciddi bir hata yapmış olabileceği endişelerini yükseltti.

DNA Dizileme Nasıl çalışıyor

Modern ultra hızlı sıralama “sentez” ile çalışıyor. Yani, bir kişinin genomu milyarlarca kısa DNA dizisine bölünüyor ve bir çipin yüzeyinde yakalanıyor. Daha sonra, bu fragmanlar boyunca eşleştirilen taze DNA kimyasal harfleri ekleniyor. Süreç, genetik bilgi dizilerini yavaş yavaş oluşturur veya sentezler.

Harflerin eklenme sırasını tespit ederek, makineler bu milyarlarca parçanın sırasını belirler. Daha sonra veriler, bir kişinin genomunun tam bir haritasını çıkarmak için bir bilgisayara geri karıştırılır.

Cambridge’de bulunan Broad Instute isimli genom araştırma merkezinde yönetici olan Stacey Gabriel’a göre ise, şirketin aktardığı bilgilerin gerçek olup olmadığı konusunda doğal olarak şüpheye düşmemek elde değil. Ancak eğer gerçekten 100 dolarsa, bu birkaç kat daha ucuz olabilirdi. Çünkü ilk insan genomu 2003 yılında çözüldüğünden beri maliyetler hızla düştü. On yıl önce, bir kişinin genomunun kodunun çözülmesi yaklaşık 50.000 dolara mal olurken, bugün en büyük sekanslama merkezleri için maliyet yaklaşık 600$ civarında seyrediyor.

Genom dizilimi daha da ucuzlaşırsa, kanser için yeni erken teşhis kan testlerinin kullanımını ve insanların mikrobiyomlarının (bağırsak bakterileri) ölçümlerini, yüksek verimli DNA dizilimine de dayanan uygulamaları teşvik edebilir.

Kaynak: technologyreview

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir