DARPA‘nın (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) yeni projesi, SynapticPlasticitiy’i aktif ederek öğrenimi kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı amaçlamakta. Eğer bu çalışma başarılı olursa bilgileri beyne yüklenebilir hale getireceğiz. İndiriliyor: “fransız_dili_edebiyatı.exe”
Hızlı bir öğrenim için Mınd Hack
Amerika ordusunun deli profesör rolünü üstlenen DARPA bu proje için Mart 2016 ‘da kolları sıvadı. SynapticPlasticity’nin aktif edilerek öğrenimin kolaylaşacağını söylemiştik. Öğrenmenin beyindeki nöronların birbirleriyle bağlantı kurması olduğunu düşünürsek bu programda yapılacak şey de tam olarak bu. Sinir sistemini bir nevi antremana maruz bırakmış olacağız.
SynapticPlasticity: Sinapsislerde meydana gelen değişimdir
Sinaps: Nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktalarına denir.
Peki Mınd Hack pratikte nasıl kullanılacak?
Örneğin dil öğrenmek istiyorsak bu iş için aylarımızı belki yıllarımızı vermemiz gerekir. Bu iş oldukça titiz bir çalışma ve bolca pratik ister. Ancak bu proje gerçekleştiği takdirde öğrenmek istediğimiz dili beyne yükleme şansı doğacak.
Ayrıca bu teknolojinin 2 farklı şekilde kullanımı söz konusu. Hangisinin daha iyi olduğu, potansiyel riskleri ve yan etkileri konusunda çalışmalar hala devam ediyor.
1)Kafatasına Enjekte Edilen Çip: Bu yöntemde çip kafatasının iç tarafına enjekte ediliyor ancak beyin dokusuna doğrudan enjektesi söz konusu değil. Çip kafatasının içinde olduğu için daha yüksek ve kaliteli sinyaller üretebiliyor. Ancak bu çipin kafatasının içine enjekte edilebilmesi için cerrahi müdahale gerekmekte.
2- Kask Modeli: Kafaya takılan kask şeklinde olan bu alet pahalı ameliyatlara gerek kalmadan giyilebiliyor. Ancak sinyallerin kafatasının dışında üretilmesi dolayısıyla sinyallerin verimini düşürüyor. Bu yöntem için herhangi bir pahalı ve tehlikeli cerrahi müdahale gerekmediğini belirtelim.
DARPA bu çalışması için 7 farklı kurumda 8 projeye finansman sağlıyor. Bütün projeler aynı altyapıda birbiriyle koordine halde ilerliyor. Yapılan planlamaya göre bu projenin ilk ayağı beynin yeni bilgiyi nasıl adapte olup çözdüğünü anlamayı amaçlıyor. Projenin ikinci ayağı ise öğrenilen bilgileri pratik olarak uygulamayı amaçlıyor.
Projede çalışmaların sağlam temellere dayanmasını sağlamak amacıyla dil uzmanları, zeka analistleri ve askeri personelin eğitiminden sorumlu çeşitli uzmanlar da yer alıyor.
Mınd hack hayatımızı nasıl etkileyecek?
Bu teknolojinin bize fayda sağlayacağından şüphe yok ancak hayatımızın nasıl değişebileceğini hiç düşündük mü?
Bu teknoloji insanların kullanımına sunulduğu takdirde okuldaki eğitim düzenini tamamen değiştirebilir. Okullardaki eğitim süresini aylardan haftalara düşürebilir, hatta okullar belki sadece yol gösterici olarak görevine devam eder.
Başka önemli bir nokta ise insanların hazır bilgiyi emek vermeden elde etmesi, yorumlama yeteneklerimizi nasıl etkileyecek? Bu teknolojiyi hayatımıza entegre ettikten sonra bilgileri kendi süzgecimizden geçirecek miyiz yoksa olduğu gibi kabullenecek miyiz?
Araştırmalarım sırasında karşılaştığım bazı yazılar bu ve bunun gibi teknolojinin insanların düşünce ve duygularını şekillendirip, kontrol altına alınabileceklerini söylüyor. Aslında bu yazıları okuduğum zaman hiç şaşırmadım. Çünkü DARPA’nın zihin kontrolüyle ilgili çalışmalar yaptığı zaten bilinen bir şey. Konuyu saptırmamak için ayrıntı vermiyor ve konuyla ilgili linkleri kaynak kısmına bırakıyorum.
Sonuç olarak insanoğlunun bir sonraki seviyeye geçişi bu teknolojide yatıyor olabilir. Aklımızda bazı soru işaretleri kalmasına rağmen projenin herkese fayda sağlayacağından hiç şüphe yok.
Kaynak: Futurism.com / Tomekbieniek