Birçok bilim kurgu eserine konu olan beynin bilgisayara aktarılması işlemi artık bilimin de konusu. Teknoloji ilerledikçe, anılarımızı bilgisayara aktarmaya daha da yaklaşıyoruz.

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar beyindeki anıları bilgisayar ortamındaki bulut servislerine aktarabilecek bir ‘kuantum malzemesi’ geliştirdi.

Teknik olarak her madde kuantum malzemesi, çünkü kristalimsi katıların mikro ve makro düzeyde anlaşılması için kuantum mekaniği gerekiyor. Ancak zaman içinde kuantum materyali çok daha spesifik bir anlam kazanıyor; bugün, güçlü elektrik korelasyonları olan veya ilginç topolojik özellikleri olan maddelere kuantum malzeme deniyor.

Bir kuantum malzeme örneği.

Malzeme mühendisliği profesörü olan Shriram Ramanathan, “Bu malzemenin hatıraları depolayacak ve aktaracak bir bilgisayar cihazı oluşturmak için potansiyel bir yol olduğunu güvenle söyleyebiliriz.” diyor.

Temsili görsel.

Bu malzeme beyinde nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitter maddeleri algılayıp elektriksel aktiviteye çevirebiliyor. Beyindeki hücreler arasında bilgi transferi gerçekleştiren nörotransmitter maddeler, bu yolla anıları oluşturuyor. Ardından kuantum materyalden oluşturulmuş bilgisayar elektriksel aktiviteyi algılıyor ve yorumladıktan sonra işliyor.

Araştırmacılar bu materyali iki molekül üzerinde test etti, enerji üretimi için gerekli bir şeker olan glukoz ve hareketi, duygusal tepkileri ve hafızayı düzenleyen kimyasal bir haberci olan dopamin.

Geliştirilen bu malzeme şu anda sadece nörotransmitterler üzerinde çalışıyor, bu nedenle henüz bir beyni bilgisayara yükleyemiyoruz. Ancak teknoloji ilerlediğinde araştırmacılar, nörolojik hastalıkları bu yolla tespit edebilecekler ve hatta belki de hatıraları saklayabilecekler. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayacak kadar ilkel olan insan beyni, bu yolla çevresindeki koşullara uyum sağlayacak ve ölümsüzlüğe giden yolda ilk adımı atacak.

İlgili içerikler:

Kaynaklar: Oxford Quantum, Futurism, Phys.org

Share:

administrator

Şu an fizik öğrenimi gören ve kalan zamanlarında yazan, çizen, dans eden ve geleceğini inşa eden ortalama bir birey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir