Beyin aktivitesini doğru bir şekilde kaydedebilmek ampute, felçli veya nörolojik rahatsızlığı olan kişilere farklı cihazları düşünce yoluyla kontrol etme şansını verebilir.
Francis Crick Enstitü, Londra Üniversitesi (UCL) ve Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada ekip, beynin yüzeyi ve daha derin bölgeler de dahil olmak üzere geniş alanlarda beyin aktivitesini kaydetmek için doğru ve ölçeklenebilir bir cihaz geliştirdi. En yeni elektronik ve mühendislik tekniklerini kullanan cihaz, silikon çip teknolojisini insan saçından 15 kat daha ince olan süper ince mikro tellerle birleştiriyor. Teller o kadar ince ki, önemli hasara neden olmadan beynin içine yerleştirilebilirler.
Cihaz bir beyne bağlandığında, aktif nöronlardan gelen elektrik sinyalleri, yakındaki mikroküreleri bir silikon çipine gönderiyor. Burada işlenen veriler beynin hangi bölgelerinin aktif olduğunu göstererek analiz ediliyor. Araştırmacılar, cihazın tasarımının, hayvanın büyüklüğüne bağlı olarak, daha fazla tel ile büyütülebileceğini söylüyor. Yani bir fare için birkaç yüz tel daha eklenmesi gerekirken, büyük memeliler veya insanlar için 100.000’den fazla tel ile kolayca büyütülebilir.
Daha derin bölgelerde beyin aktivitesini kaydetmedeki en büyük zorluklardan biri, elektrot adı verilen tellerin nasıl pozisyona getirileceği sorunsalı. Bu sorun, yeterince ince elektrotların kullanılmasıyla çözüme kavuşuyor. Ekip karmaşık, üç boyutlu şekillerde katmanlara dağıtılmış çok sayıda nöronun aktivitesini herhangi bir 3B şekle kolayca yerleştirilebildiğinden kolayca kaydedebiliyor.
Bu teknoloji gelecekteki nörobilim araştırmalarının ötesinde pek çok heyecan verici gelişmenin temelini oluşturuyor. Öyle ki beyinden bir makineye sinyal iletebilen teknolojiye yol açabilir, amputasyonu olanların ellerini kullanmak veya ayağa kalkmak için protez bir uzvunu çok dah esnek şekilde kontrol etmesine yardımcı olabilir. Nöronlar hasar gördüğünde ve motor nöron hastalığı gibi kendilerini ateşlemediğinde beyinde elektrik sinyalleri oluşturmak için de kullanılabilir.
Çalışmadan beklenen yakın gelecekte tam entegre bir beyin-bilgisayar arayüz sisteminin temelini oluşturmak. Böylece felç, duyu bozukluğu ve ilaca dirençli nöropsikiyatrik hastalıklar da dahil olmak üzere kritik hastalıkları olan kişilerin yaşamlarını iyileştirecek bir tıbbi cihaz platformu geliştirilebilir.
Kaynak: eandt.theiet