Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Elon Musk tarafından tanıtılan Neuralink teknolojisi bütün dünyada büyük bir yankı uyandırmıştı. Neuralink, YouTube’da canlı yayınlanan bir etkinlikte şirketin cihazıyla donatılmış bir domuzu sergiledi. Gertrude adını verdikleri bu domuz, beynin burundan aldığı sinyalleri kaydeden bir Neuralink cihazına sahipti. Canlı yayın sırasında, Elon Musk ve ekibi, Gertrude’de bulunan cihaz ile domuzun burnundan beynine giden sinyalleri görebiliyordu. Geçtiğimiz günlerde, insanları meraklandıran bu teknoloji ile yeni gelişmeler yaşandı. 

Domuza yerleştirilen çip ile okunan sinyaller
Domuza yerleştirilen çip ile okunan sinyaller

Elon Musk, 9 Nisan Cuma günü Neuralink ile ilgili twitter hesabından bir gelişme paylaştı:

Tweet’de gördüğümüz gibi beynine Neuralink cihazı implante edilmiş bir makak maymunu, kumanda (joystick) gibi herhangi bir kontrol cihazı olmadan sadece beyin gücüyle ekranda görülen Pong oyununu oynayabiliyordu.

Makak maymunu Neuralink ile nasıl Pong oyununu oynayabiliyor?

Neuralink ekibi 5 ay önce makak maymunun beynine, gelen sinyalleri izleyebilmek ve bu sinyaller ile teknolojik cihazların kontrolünü sağlayabilmesi için bir çip yerleştirdi. Ancak maymunun Pong oyununu oynaması için bu çip yeterli olmuyor. Oyunun imlecini hareket ettirmek için maymunun beynine 1.024 adet elektrot implante ediliyor. Teknolojik bir cihazı kontrol edebilmek için beyindeki sinyaller ile nöral sinyalleri kaydeden bir çip ile bu sinyalleri bilgisayar komutlarına dönüştüren bir veri aktarım cihazı kullanılıyor. Bu sayede maymunun beynindeki sinyaller okunabiliyor ve daha sonra veri aktarım cihazı ile oyundaki fare imlecini kontrol edebilecek bir komuta dönüştürülüyor. 

Peki, bu bizlere neyi gösteriyor?

Günümüzde çeşitli hastalıklardan dolayı birçok engelli insan bulunuyor. Bir kısmı göremiyor, duyamıyor, bir kısmı ise hareket edemiyor. Felçli insanlar hareket edemedikleri için günlük hayatlarında yapmak istedikleri birçok faaliyeti yapamayabiliyor. Ancak Neuralink gibi zihin gücü ile çalışan teknolojiler sayesinde bu insanların hayatlarını kolaylaştırmak mümkün olabilir. Elon Musk’ın belirttiği gibi bu yeni gelişme Neuralink’in bir gün felçli insanların motor işlevlerine yardımcı olmak için beyin çiplerini insanlara yerleştirme hedefine giderek yaklaştığını gösteriyor. Örneğin, yakın gelecekte Neuralink ile ışıkları açmak, beslenmek, temizlik yapmak gibi günlük görevlerin yanı sıra maymunun da yaptığı gibi bilgisayarları kontrol etmek, video oyunları oynamak gibi görevleri de yerine getirebiliriz. 

Oyun sırasında gelen sinyalleri gösteren bir fotoğraf
Oyun sırasında gelen sinyalleri gösteren bir fotoğraf

Henüz başlangıçta olan Neuralink teknolojisi, yakın gelecekte birçok insanın hayatında önemli etkiler yaratabilir. Şu anda sadece bir makak maymununun beyninde görebildiğimiz bu teknolojiyi kısa bir süre içerisinde birçok insanın beyninde de görebiliriz. Birkaç on yıl sonra, insanlar bilgisayarlarından 64K TV duvarlarına kadar her şeyi zihinleriyle kontrol edebilecek noktaya ulaşmışken, Elon Musk’ın yayınladığı bu Mind Pong videosunu da bir dönüm noktası olarak görebiliriz. Örneğin, yakın bir gelecekte, hiçbir klavye tuşuna basmadan, sadece zihin kontrolümüzle YouTube üzerinden bir video açmayı düşündüğümüzde bilgisayar üzerinden açabilir, bütün banka işlemlerimizi beynimizde olan çipler aracılığıyla gerçekleştirebilecek duruma gelebiliriz. Belki de gelecekte şu anda birçoğumuzun aklına gelmeyecek, hayatımızı kolaylaştırabilecek teknolojilere bu çipler sayesinde ulaşabiliriz.

Kaynak: Medium, Interesting Engineering

Share:

administrator

Robert Kolej’de 12. sınıf öğrencisi olan Can, yapay zekanın ve kodlamanın içinde bulunduğu projelerde yer almayı seviyor. Kendini geliştirmek için programlar kodluyor ve uygulamalar hazırlıyor. Ayrıca, ekonomi alanına da ilgi duyuyor ve borsayı takip etmeyi seviyor. Yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya karşı isteği, onun geleceği araştırmasını ve bu konular hakkında yazılar yazmasını sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir