Yapılan yeni bir çalışma yapay zekâ kullanılarak yapılan beyin taramaları sonucu bebeğin henüz 6 aylıkken ileride otizmli olup olmayacağının tahmin edilebileceğini gösteriyor.

Otizm, genellikle 3 yaşından önce başlayan, sosyal iletişim ve nesnelerle etkileşimi kısıtlayan; sınırlı ilgi ve davranışlarla karakterize beynin gelişimini engelleyen bir çeşit rahatsızlıktır. Sanılanın aksine pek de nadir bir durum değildir ve popülasyonumuzun %1.5’inde otizm varlığı saptanmıştır. Diğer bir deyişle maalesef ki her 68 kişiden biri otizm spektrumunda bir rahatsızlığa sahiptir. Eğer bir kardeş otizm spektrumundan bir hastalığa sahip ise diğer kardeşin de bu hastalığa yakalanma ihtimali %20’lere çıkmaktadır.

Genel hatlarıyla otizmden bahsettikten sonra bizim konu aldığımız çalışmaya geçebiliriz. Çalışmada otizm gelişme riski fazla olan bebekler incelenmesi amacıyla araştırmaya yaşça büyük kardeşleri otizm geçirmiş 59 bebeğin dâhil edilmesine karar verilmiş. Kullanılan yapay zekâ %100 doğruluk payı ile hangi 48 bebeğin ileride otizm geliştirmeyeceğini tahmin etmiş. Ek olarak 2 yaşındayken otizm gelişmiş olan 11 bebeğin 9’unun otizm geliştireceğini daha bebekler 6 aylıkken öngörebilmiş.

Araştırmacılar otizm tanısında ilk hamlemizin 6. aya çekilmesini büyük bir adım olarak görüyor. Elde edilen bu sonuçlara göre yapay zekâ semptomlar henüz ortaya çıkmadan bize fikir verebilecek, yeni tanı araçlarının ortaya çıkararak doktorlara erken müdahale fırsatı sağlayacak. Yapılan risk hesaplamaları sonucu alınan önlemlerle bebeklerde otizmin ilerlemesini engelleyebileceğimizi; hatta oluşmasını önleyebileceğimizi öngörüyoruz.

Kaynak: Live Science

Yazar: Anıl Akkaya

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.