MIT’den biliminsanları, ilk kez renk değiştiren fiber yardımıyla, neden bazı düğümlerin diğerlerinden daha sıkı durduğunu tam anlamıyla açıklayabildi. 2018 yılında, araştırmacılar basınca duyarlı fiber sayesinde, tıpta çeşitli tedavilerde uygulanması gereken optimal basıncı belirlemeyi başarmıştı. Şimdi ise bir düğümde hangi kısmın daha sıkı, olduğunu açıklayabiliyor.
Kullanılan fiberlerin tek başına değeri çok yüksek değil, ancak üretimi için gereken katmanlama işlemi oldukça zahmetli. Herhangi bir sensör veya algoritma içermeden, yalnızca birçok farklı renkte fiber ipin doğru dizilimle yerleştirilmesiyle elde edilen malzeme, uygulanan basınca göre gerilerek, renk ortaya çıkartıyor. Renkleri tehlike seviyesine göre gruplandıran ekip, malzemeye uygulanan stres arttıkça sarı ve kırmızı renklerin tehlike işaretleri olmasına karar verdi.
Alttaki görselde yer alan mavi renkli düğüm, gevşek düğüm olarak bilinir, yeşil ise gemici düğümü olarak. Oldukça benzer görünen bu iki düğümün dayanıklılıkları ise oldukça farklı.
Kıvrılma yönündeki ufak bir farklılık, iki düğümü birbirinden tamamen farklı kapasitelere getiriyor. Şimdiye dek matematiksel bir açıklama getirilemeyen bu durum, renkli fiberler ile değişti. Sanal düğümler ve fiber malzeme kullanılarak atılan düğümlerin renk dağılımını karşılaştırarak, kurdukları modelin doğruluğunu ispat eden Dunkel ve Patil, bahsedilen iki düğümden başlayarak yüksek basıncın düğümün hangi bölgesinde oluştuğunu genelleyebildi. Ekip geliştirdikleri modeli ile, sağlam yepyeni düğüm şekilleri ortaya çıkartabilir.
Kaynak: Popular Mechanics