Bu zamana kadar gerek dağ tırmanışlarıyla gerek denizlere yelken açarak yeryüzünü birçok farklı açıdan görmeye çalışmış olabilirsiniz. Şimdiyse balon benzeri bir uzay gemisiyle dünyaya bambaşka bir açıdan -uzaydan- bakmaya hazır mısınız?

Uzay turizmi üzerine çalışmalar yürüten Space Perspective isimli bir start-up, “Spaceship Neptune” adını verdikleri bir uzay aracıyla yolcularına 100.000 feet yükseklikte uzayın karanlığını ve dünyanın gizemlerini keşfetmeleri için uzay turları sunuyor.

Uçan Balonla Uzay Yolculuğu: Space Perspective
Space Perspective tarafından geliştirilen Spaceship Neptune isimli uzay aracı / Kaynak: Space Perspective

Bu yeni girişim, adından da anlaşılacağı gibi, astronotların uzaydan dünyaya baktığında yaşadığı “Genel Bakış Etkisi”ni olabildiğince çok insanın deneyimleyebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

 “Bütün insanların bu yolculukla birlikte astronotların dünyayı uzaydan gördükleri anda yaşadıklarını gerçek anlamda deneyimlemelerini istiyoruz.”

Poynter

Uzay Balonu Uçuşu Nasıl Gerçekleşecek?

Spaceship Neptune ile 6 saatliğine de olsa stratosfer katmanından dünyayı seyredebileceğiniz bu yolculukta, uzay aracınızın içinde 200 metre yüksekliğindeki içi hidrojen dolu bir balonla iki saat boyunca yavaş yavaş 30480.0 m yüksekliğe ulaşacaksınız.

Uçan Balonla Uzay Yolculuğu: Space Perspective
Hidrojen dolu balon tasarımı / Kaynak: Space Perspective

Toplam 6 saat sürecek olan bu yolculuğun 2 saatlik yükselme ve yine 2 saatlik alçalma süresi bulunuyor. Kalan 2 saat boyunca da havada kalarak gözlemlerinizi yapabiliyorsunuz.

Kalkış anında gün doğumuna tanıklık edilebilmesi için uçuşların sabah erken saatlerde başlatılması düşünülüyor. Havada kaldığınız süre içindeyse hem uzayın hem de dünyanın gizemlerini keşfetmeye hazırlanabilirsiniz.

Uçan Balonla Uzay Yolculuğu: Space Perspective
Kaynak: Space Perspective

Her anında farklı bir deneyim yaşayabileceğiniz bu yolculuk belki de dünya üzerinde ve dışında çıkabileceğiniz yolculukların en unutulmayanı olacağa benziyor.

Hidrojen ile doldurulacak olan araçta atmosferik basıncın %99’u bulunmayacak bu da neredeyse bir vakum etkisine yakın olacak, bu nedenle kabin içi duruma uygun olarak basınç uygulanacak.

6 saatlik yolculuğun ardından uzay balonunun alçalmaya başlayarak Atlantik Okyanusu’nda bekleyen kurtarma gemisine iniş yapması planlanıyor.

Uçan Balonla Uzay Yolculuğu: Space Perspective
6 saatlik yolcuğun adım adım planlaması / Kaynak: Space Perspective

Balonla Uzaya Çıkmanın Ücreti Ne Olacak?

Henüz net bir fiyatlandırma yapılmasa da şirket kurucuları bu yolculuğun kişi başı 125 bin dolar civarı olacağını belirtiyor. Diğer uzay şirketlerinin planlamalarıyla karşılaştırıldığında bu ücret neredeyse birçok şirketin talep ettiği miktarın yarısı durumunda.

World View Enterprises şirketi gelecekteki bu uzay yolculukları için şimdiden NASA ile bir anlaşma da imzaladı. İlk insansız test uçuşlarının 2021’de başlaması planlanıyor. İlk mürettebat testlerinin 2023 yılında yapılmasının ardından ise 2024 yılında ilk seyahatin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Uçan Balonla Uzay Yolculuğu: Space Perspective
Kaynak: Space Perspective

Space Perspective’in kurucularından Taber MacCallum tasarladıkları bu uçuş kabiniyle düğün törenlerinden kurumsal organizasyonlara kadar birçok organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlandıklarını belirtiyor. Zoom üzerinden gerçekleştirilen düğünlerden sonra şimdi de uzay törenlerine alışacağız gibi gözüküyor.

Pandemi süreciyle birlikte evden çıkamadığımız günlerde gezegen dışında yaşanan ya da yaşanmaya gün sayan gelişmeleri daha başka bir hevesle bekler olduk. SpaceX’le başlayan uzay maceramız, Mars’ta kolonileşme ve yerleşke kurma idealiyle pekişti.

Şimdiyse gezegenimiz ve uzay arasında yeni bir piyasa ve etkinlik alanı oluşturmaya hazırlanan bu tür uzay turizmi girişimleri gelecekte tıpkı başka bir ülkeye gider gibi uzaya ya da başka bir gezegene seyahat edebilecek miyiz diye düşündürüyor.

Belki de bizler şehir içi tatil planları yaparken-pandemi süreci dışında- gelecek nesiller Mars tatili planları yapıyor olacak ya da belki de seyahat acentaları artık Avrupa, İskandinavya, Güney Amerika turları yerine gezegen turlarına başlayacak.

Kaynak: Interesting Engineering

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir