20. yüzyılın sonlarında kavuştuğumuz internet dünya üzerinde birçok insanı birbirine bağlayarak özgür bir iletişimi mümkün kıldı; yepyeni girişimlere, inovasyona, mizaha ve evrensel birçok yeniliğe köprü olurken modadan medikale kadar hayatımızın içerisindeki tüm sektörlere ciddi bir dokunuş yaparak bugünkü dünyayı oluşturdu.

Ancak birkaç küçük sorun vardı. Hacklenmeler, 3. Parti uygulamalar, merkezilik ve bunlara bağlı birçok güvensizlikler. Mesela bugünkü internet bizim hala geleneksel şekilde basılı diplomalar almamızı engellemiyor.

 

İşte blockchain sayesinde bugün artık diplomalarımızı internet üzerinden almaya ve dijital ortamda kullanmaya başlayabileceğiz. Birkaç ay önce MIT’nin artık dijital olarak da diploma vereceğini aktarmıştık. Türkiye’nin öncü üniversitelerinden olan ve Türkiye’de ilk defa müfredatına 3B baskı dersi ekleyen okul olan Bahçeşehir Üniversitesi de aynı şekilde blockchain sayesinde tamamen güvenli bir şekilde dijital diploma vermeye başlayacağını duyurdu.

“Bürokraside yavaşlığı ortadan kaldıracak. Örneğin kaybettiğiniz diplomanıza acil ihtiyacınız var. Bunu şu anda üniversitenizden almanız 1 haftayı bulabilir. Bizzat orada değilseniz o diplomayı elden alma hakkınız da yok. Sizin yerinize başkasının alması için de noterden kefil gerekiyor. İşte Blockchain teknolojisi bu işi kolaylaştırıyor.“

– Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar

Blok zinciri (blockchain) teknolojisini biraz daha kavrayabilmek adına örneklendirebiliriz. Mesela Facebook blockchain üzerine kurulu bir platform olsaydı içerisine girdiğimiz tüm bilgiler ve paylaşımlar ağa katılan bilgisayarların hepsinde şifreli şekilde saklanacak ve sadece özel şifreye sahip olan kişiler tarafından görüntülenebilecekti. Bu da 3. Parti kişilerin (yani Mark Zuckerberg beyefendinin) özel mesajlaşmalarımızı göremeyeceği; bizim bilgilerimizi özel şirketlere, CIA’ye veya Türk hükümetine satamayacağı anlamına gelir. Çünkü bilgiler hiç kimsenin elinde değildir ve herkese paylaştırılmıştır.

Aslında, bu tarz birkaç sosyal paylaşım platformu ve tarayıcı var. Steemit ve Blockstack bunlara güzel birer örnek.


Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar’ın açıklamalarının tamamı:

 

“Blockchain, çok önemli kriterlere sahip bir veri tabanı teknolojisi. Verilerin saklanması konusunda güvenliği sağlarken, hem tek bir merkezden manipüle edebilme ihtimalini ortadan kaldırıyor hem de verilerin hızlı bir şekilde aktarımına izin veriyor. Bu yapısıyla şifreli, anonim, şeffaf ve merkezi olmayan yani ağ yapısında bir veri tabanıdır. En önemli konulardan bir tanesi de bizim aslında kimliğimizin bir parçası olan eğitim datamızın saklanması. Bu eğitim datasının içerisinde bizim devamsızlık durumumuzdan tutun aldığınız derslerin transkripti, sertifikalar, önemli belgeler de yer almakta. Bu belgelerin Blockchain sistemine taşınması üniversitelerin işini çok kolaylaştıracak ve herhangi bir şekilde bu datanın çalınması mümkün olmayacak.

Bürokraside yavaşlığı ortadan kaldıracak. Örneğin; Kaybettiğiniz diplomanıza acil ihtiyacınız var. Bunu şu anda üniversitenizden almanız 1 haftayı bulabilir. Bizzat orada değilseniz o diplomayı elden alma hakkınız da yok. Sizin yerinize başkasının alması için de noterden kefil gerekiyor. İşte Blockchain teknolojisi bu işi koloylaştırıyor. Bürokratik zorlukları, vakit kaybını ortadan kaldırıyor, dünyadaki tüm üniversitelerin birbirleriyle bilgi paylaşımını kolaylaştırıyor. Türkiye’de ya da yurtdışından herhangi bir üniversiteden aldığınız belgelerin aktarımını ve onaylanmasını çok daha hızlı sağlayabiliyorsunuz. Belgelerinizin sahte mi yoksa gerçek mi olup olmadığını ispat yükümlülüğünüz ortadan kalkıyor, blockchain uygulamaları bunu sizin için yapıyor. Aynı şekilde iş başvurusunda bulunurken, dilediğiniz şirketler, sizin izniniz ve kontrolünüz dahilinde bütün belgelerinize hızla ve kolaylıkla erişebiliyor. Dolayısıyla iş başvurularında da Blockchain Teknolojisi prosedürleri çok hızlandırarak sektörle üniversiteler arasındaki bürokratik yavaşlığı ortadan kaldıracak

Bu sistem, verilerin merkezi olmayan bir ağ yapısında saklanmasını sağladığı için hacklenmesi mümkün olmayan bir teknoloji sunuyor. Siz izin vermedikçe bilgileriniz görüntülemeyecek, izin verdiğinizde de çok hızlı bir şekilde bu bilgilere erişilebilecek. Günümüz global ve hızlı dünyasına yakışır şekilde iş ile eğitim olanaklarını hemen değerlendirebilmemizi sağlayan bir teknoloji. Bahçeşehir Üniversitesi olarak öğrencilerin eğitimlerine ait bütün dökümanları Blokchain sistemine taşıdığımızda, öğrencilerin verilerini dilediği kurum ve kişi ile paylaşabilecekleri bir link olacak. Bu linkteki bilgiler, firmalar tarafından kolayca teyit edilebilecek. Dolayısıyla sisteme ne kadar çok firma, üniversite ve kurum dahil olursa bu sistem daha güvenilir ve kullanışlı hale gelecek. Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak Blockchain teknolojisinin eğitim alanındaki uygulamalarına öncü oluyoruz. Diğer bütün kurumlarında bir arada bu bilgiyi güvenle paylaşabileceği bir ortam yaratmayı hedefliyoruz”

Kaynak: coin.hwp

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.