Chester Üniversitesi’ne bağlı uzmanlar; gıda ambalajları ve okyanuslardaki plastik atıklar gibi geri dönüştürülmesi zor plastiklere odaklandı. Ev ve arabaların enerji ihtiyacını karşılamasını umarak çalışmalara başlayan araştırmacılar; geride artık (fosa) bırakmayan yeni, ‘ilkel’ bir geri dönüştürme yöntemi geliştirdi.

Gruplandırılmamış veya temizlenmemiş plastik yığınlarının 5 santimlik gruplar haline bölündüğü bu geri dönüştürme yönteminde 1000 C derecelik bir fırın da kullanılıyor. Devre kartlarının bile atılabildiği fırından ortaya çıkan enerji elektriğe çevrilebiliyor.

Şu an için 54 hektarlık bir alanda denenen patentli teknolojinin yakın gelecekte 7000 evlik bir alanı günlük olarak, 7000 hidrojen yakıtlı arabayı ise 2 haftalık olarak besleyebilecek duruma gelmesi umuluyor. PowerHouse Energy isimli girişim ile birlikte yürütülen ve iddiaya göre Japonya hükûmetinin de ilgilendiği bu projenin tüm Asya’ya yayılması da planlar arasında.

“Bu teknoloji, tüm plastik atıkları daha sonra gaz motorlarını çalıştırmak için kullanılabilecek yüksek kaliteli, düşük karbonlu hidrojen sentez gazına dönüştürür. Bu sürecin bir yan ürünü de elektriktir, yani atık plastik yalnızca arabaları beslemekle kalmaz aynı zamanda evdeki ışıkları da yakabilir. Mutlaka, dünya bu teknolojiye uyanmalı. Atık plastiği dünyadaki yerleşimlere ve şehirlere güç vermesiyle değerli kılacak ve en önemlisi atık plastik okyanuslarımızın temizlenmesine yardımcı olabilecek.”

-Profesör Joe Howe (Thornton Enerji Araştırma Enstitüsü, Chester Üniversitesi)

5minutebeachcelanup ve benzeri birçok sosyal sorumluluk projesinin plastik atıklar üzerine odaklandığını hatırlatmakta fayda var. Marketten aldığımız gıda ürünlerinden, pikniğe gitiğimizde kullandığımız tabak-çatala kadar birçok ürün plastik bazlı olarak karşımıza çıkıyor ve bu plastikler az eğitimli, bilinçsiz kişilerce doğaya atılıyor. Daha bilinçli insanlar ise bu konuya yeterince odaklanmamış olduğu için veya belediyeden destek bulamamasından dolayı plastikleri geri dönüşüm kutularına değil çöplere atmayı tercih edebiliyor. Tüm bu sorunların en aza indirginmesi ve plastik atıkların faydalı şekilde değerlendirilmesi açısından bu tarz bir inovasyona ihtiyacımız var.

Kaynak: Dailymail UK

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.