2020 yılının son ayını bitirmek üzere olduğumuz şu günler, koronavirüs sürecinde 1 seneyi geride bıraktığımız anlamına geliyor. Geçtiğimiz 1 yılda salgının seyrinde beklenen iyileşme ne yazık ki yaşanmadı. Önceleri virüsün bahar ve yaz aylarında mutasyona uğrayarak ölümcüllüğünü ya da bulaşıcılığını kaybedeceğini savunan sesler, günden güne daha az duyulur oldu.
Virüsün mutasyonu konusunda yaşanan hayal kırıklığıyla salgınla ilgili tüm umutların aşıya bağlandığı bir ortamda, uzun süredir beklenen haber sonunda İngiltere’den geldi ve Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının prospektüsü açıklandı. Ancak aşı haberi beklendiği gibi bir bayram havası yaratmadı. Aksine türlü spekülasyonlar ve komplo teorileri ortalıkta gezinmeye başladı.
Konuyla ilgili milyonlarca spekülatif tweet atıldı. Aşının yan etkileri, zararlı tarafları derken olay aşıyla vücudumuza çip enjekte edileceği senaryolarına kadar geldi. Aşıyla ilgili spekülasyonlar arttıkça, spekülatif kesime karşı çıkanlar da tüm paylaşımları tiye almaya başladı. Son günlerde aşı karşıtı sloganlar ve aşıyı savunan paylaşımlar Twitter gündemini fazlaca meşgul etti, halen de etmeye devam ediyor.

Twitter yaşanan bu gelişmelere daha fazla kayıtsız kalamadı ve yayınladığı açıklamayla çok tartışılacak bir karar aldığını duyurdu. Bundan sonra Twitter’da koronavirüs aşısına yönelik zararlı, hatalı, sakıncalı vb. ifadelerin yer aldığı paylaşımlar kaldırılacak.
Yapay zekânın önceliği direkt olarak aşıyı hedef alan paylaşımları tespit etmek olacak. Aşı hakkında, insan fizyolojisine zararlı herhangi bir yönüyle alakalı atılan tüm tweetler tespit edilip silinecek. Sonraki hedef derinleşmiş spekülatif senaryoların yer aldığı tweetler olacak. Aşıyla vücudumuza çip yerleştirileceği, nüfusu kontrol altına almak için bir yol olarak kullanılacağı ya da COVID-19’un aslında ciddi bir ölümcül tehdit olmadığı, medyanın virüsü abarttığı gibi nedenlerle aşının gereksiz olduğu yönündeki tweetler tespit edilecek.
Twitter açıklamada, yapay zekâ tarafından tespit edilen tweetlerin ait olduğu kategoriye göre asılsız söylenti, tartışmalı iddia ya da eksik veya kapsam dışı bilgi gibi ifadelerle etiketlenebileceğini de belirtti.
Yapay Zekâ Bir Sansür Aracı mı Oluyor?
Son dönemde yapay zekânın tespit ve sansür girişimlerinde sıkça tercih edildiğini görüyoruz. Çoğu yapay zekâ destekli kısıtlama girişimlerinin ortak özelliği ise toplum yararına bir amaçla hareket edildiği açıklamaları ya da göze batmayacak konuların sansüre tabi tutulması oluyor.
Örneğin, daha önce, yapay zekânın sosyal medyadaki alaycılığı tespit edebildiği bir uygulamadan bahsetmiştik. Başlık yüzeysel değerlendirildiğinde hiçbir art niyet görünmüyordu, yani göze batmayacak bir uygulama idi. Fakat konuyla alakaları araştırmalar derinleştiğinde arka planda görünenden daha karmaşık bir amaç olabileceği anlaşılıyordu.
Şimdiyse koronavirüs salgınıyla alakalı halkı galeyana getirebileceği düşünülen paylaşımların spekülatif bir panik ortamı yaratmamak adına kaldırılacağı açıklanıyor. Toplumun sağlığı yararına bir karar alındığı söyleniyor. Özetle yukarıda belirtildiği gibi toplum yararına bir amaç güdüldüğünden bahsediliyor. Peki, sizce tespit ve kısıtlamalar bununla sınırlı kalacak mı?
Aşı, virüs, salgın, aşının olası yan etkileri vs. konularında bilimsel olmayan hiçbir yoruma inanmamak gerekiyor. Bu konuda güvenilir ve doğru tek kaynak sağlıkçıların açıklamaları olacaktır. Ancak bireysel olarak aşıya ya da salgına karşı düşüncelerimizi paylaşmak sahiden düşünüldüğü gibi tehlikeli mi? Yoksa daha tehlikeli olan, bu düşüncelerimizi paylaşamıyor olmak mı?
Salgın hassas bir konu olduğu için Twitter’ın bu kısıtlama haberi, önceki alaycılık örneğinde olduğu gibi çok tepki çekmedi. Madem konu spekülasyonlar, biz de kendi spekülatif bakış açımızı geliştirelim ve soralım:
Yapay zekâ destekli sansür uygulamalarına tepki çekmemek için özellikle mi toplumun yararının hedeflendiğini söyleniyor yoksa tüm bunlar bir tesadüf olabilir mi?
Kaynak: dw.com