[tooltip tip=”Romalı Mimar Vitarius’un M.Ö. 26’da yazdığı eserden anlaşıldığına göre, milattan 236 yıl önce Roma’da yük kaldırmak için birtakım makinelerden yararlanılmaktaydı.”]Çok eski çağlarda bile[/tooltip] insanların ağır yükleri bir yerden bir başka yere taşımak, kaldırmak için asansör mekanizmalarından yararlandığını varsayarsak hayatı kolaylaştıran bu mekanik icat o günden beri pek az değişim geçirmiş gibi duruyor.
ThyssenKrupp adlı şirket bu durumu tersine çeviriyor. Alman mühendislerin geliştirmiş olduğu “maglev” tekniğine dayalı asansörler, sıradan asansörlerin belkemiği olan halata ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Asansör bu özelliğini manyetik kuvvetlere borçlu.
İlk defa 2014 yılında tanıtılan maglev asansörü, geçtiğimiz günlerde Almanya’daki özel bir binada test edildi. Bu test süresince asansörün neler yapabileceği insanlara uygulamalı olarak gösterildi.
Klasik asansörlerin aksine yalnızca dikey değil, aynı zamanda bulunduğu katlarda yatay olarak da hareket edebilen Multi, bu sayede diğer asansörlerle senkronize bir şekilde çalışabiliyor. Kendi rotalarını tasarlayabilen maglev asansörleri, birbirlerinin rotasına girmeden seri bir şekilde hizmet verebiliyorlar.
Tek gerilimle yaklaşık 480 metre yükselebilen ve bunun için geniş bir alana ihtiyaç duyan klasik asansörlerin aksine Multi, bu tarz kısıtlamalardan etkilenmiyor. Multi bu özelliği modern mimariye entegrasyonunu kolaylaştırırken, mimarlar için özgür tasarımların önünü açıyor.
Sıradan bir asansörden 5 kat daha pahalı bir fiyat etiketine sahip olmasına rağmen müşterilerden yoğun ilgi görüyor olsa gerek; çünkü şirket, ilk anlaşmasını çoktan imzaladı bile. East Side Tower binası, Alman şirket tarafından geliştirilen bu devrimsel asansörün yerleştirilmesi planlanan ilk yapılar arasında.
Asansör teknolojisi gelişedursun Rus bilgin ve kaşif Konstantin Eduardoviç Tsiolkovski’nin hayali olan uzay asansörleri de Japonya, Kanada, Amerika, Rusya gibi uzay endüstrisinde gelişmiş ülkelerin gündeminde.
Tüm bunların yanında taşıma ve taşınmanın geleceğine baktığımızda insan ışınlanmayı düşünmeden edemiyor. Kim bilir yakın bir gelecekte 300. kata ışınlanarak ulaşabiliriz. Bakalım gelecek asansör teknolojisi için nerede…
Kaynak: futurism.com