Geçtiğimiz aylarda, ülkemizi çepeçevre saran yangınlarla mücadele ettik. Bu yangınlara havadan ve karadan çeşitli yöntemler ile müdahele edildi. Söndürme çalışmalarında itfaiyecilerin yanında birçok sivil toplum kuruluşu gönüllüsü ve jandarma görevlileri destekleriyle yer aldı.
Bir artırılmış gerçeklik teknolojisi düşünün. Bu teknoloji sayesinde itfaiye ekiplerinin yangına müdahele süresi en aza iniyor ve hasar bir o kadar az oluyor. Ne güzel olur-du demeyin. Zira bu düşünce gerçek oldu: FireLink, VR ve veri teknolojisini kullanarak itfaiye ekiplerinin yangına müdahele süresini olabilecek en verimli hâle getirmeyi amaçlıyor.
Yangın söz konusu olduğunda hız en öncelikli konuların başında geliyor. İtfaiyecilerin yangınla ilgili bilgileri doğru ve hızlı bir şekilde alması, yangının gidişatı için hayati bir önem taşıyor. Olay yerine varan ekipler, bölge keşfi sonrasında müdahelede bulanabiliyor. Hâliyle müdahale edilmeden geçen her saniye yangının büyümesi gibi başlıca riskleri beraberinde getiriyor.
Ürün ve Hizmet Tasarımcısı Theodore Scoufis, itfaiyecilere binanın iç koşullarına gerçek zamanlı olarak içgörü kazandıran bir sistem geliştirmiş. FireLink ismini verdiği sistem, itfaiyecilere müdahale edecekleri binanın koşullarına ilişkin gerçek zamanlı bilgi sağlamayı amaçlıyor. Theodore, FireLink tarafından toplanan verilerin itfaiyecilerin daha etkili kararlar almalarını sağlayacağını düşünüyor. Bu sayede yangının sivillere, itfaiyecilere ve mülke yönelik tehdidinin azalacağını vurguluyor.
Tasarımcı yangınla mücadele araştırmaları yaparken, bilgi akışını güçlendirmek için New York itfaiyecileri ve orduda görev yapan kişilerle birlikte bir atölye düzenliyor. Ekip, birlikte yangınla mücadele sürecinin üstünden geçiyor. Daha sonra itfaiyecilerin bilgi ihtiyaçlarını ve kentsel koşullardaki veri kaynaklarını belirliyorlar. Son olarak, itfaiyecilerle kentsel ortamındaki ihtiyaçları eşleştirerek veri kaynakları oluşturuyorlar. Bilgi ihtiyaçlarının ve veri kaynaklarının birbirine bağlanması, FireLink’in dinamiğini oluşturuyor.
Kalkan: Artırılmış gerçeklik kaskı
Kask üzerine takılan AR HUD, yangınla mücadelenin kaotik ortamında durumsal farkındalıklarını artırmak için itfaiyecilerin görüş hattına önemli bilgileri yerleştiren bir gösterge panosu diyebiliriz.
Dikey veri borusu ve sensör teknolojisi
Dikey Veri Borusu (Data Standpipe); yangın söndürme sistemi, Wi-Fi, kamu hizmetleri ve asansörlerle entegre olan nesnelerin interneti sensörlerinden meydana gelen katmanlardan oluşuyor.
Komuta merkezi uygulaması ne işe yarıyor?
Komuta Merkezi uygulaması, itfaiye kaptanı veya tabur şefi gibi stratejik düzeyde kararlar veren itfaiyeciler için bir kaynak oluşturuyor. Uygulama, binanın iç koşullarını gerçek zamanlı olarak rapor ediyor. Jeo-uzamsal veriler, bina çevresindeki kentsel koşulları gösteriyor.
Uygulamada son olarak, yapı denetim raporu hazırlanıyor. Yapı denetimleri sırasında itfaiyeciler tarafından doldurulmuş formun dijitalleştirilmiş bir versiyonu olan bu rapor sayesinde, itfaiyeciler olay yerine varmadan önce yangının tam bir görüntüsüne sahip olarak daha etkili ve verimli kararlar vermeleri sağlanabilir. Böylelikle tasarımcının ifade ettiği üzere yangının sivil, itfaiyeci ve mülk üzerindeki tehdidinin azalmasının potansiyeli de artmış oluyor.
Projenin detaylarını ele alan tanıtım videosunu izleyerek konuya mercek tutabilirsiniz.
Veriler ve artırılmış gerçeklik kaskı sayesinde itfaiyecilerin daha etkili ve verimli kararlar verebilir, yıkıcı sonuçları olan yangınların önüne geçilebilir.
Kaynak: PRODUCTSDFSIGN