Psödomonas bakterileri, yüksek sıcaklıklar ve asidik ortamlar gibi zorlu koşullara dayanma yeteneği ile bilinen bir mikroorganizma ailesinin bir parçası. Araştırmacılar psödomonas adındaki çubuk şekilli bakteri suşunu (bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları), plastik atık yüklü bir çöp sahasında gözlemledi. Bulunan bakterilerin poliüretana yani organik üniteler zincirinden oluşan polimere saldırdığını fark eden araştırmacılar, zehirli plastiği parçalayan ve bu plastiği gıda olarak kullanan bakteri türünü keşfetti.
Poliüretanlar esnek ve dayanıklı oldukları için plastik bazlı ürünlerde çokça bulunuyor. Bununla birlikte kullanımı bitip düzenli depolama alanlarına ulaştıklarında, yavaşça ayrışıyorlar. Bozunurken bünyelerinde bulundurdukları toksik kimyasalları yavaşça toprağa salıyorlar.
Geri dönüşümleri zor olduğu için spor ayakkabılar, çocuk bezleri, mutfak süngerleri ve köpük tesisatı gibi poliüretan içeren milyonlarca ürün depolama alanlarına dönüşüyor. Poliüretan genellikle çoğu bakteriyi öldürüyor. Bu yüzden araştırmacıların sadece hayatta kalmakla kalmayıp aynı zamanda gelişmek için poliüretan kullanılan bir suş bulmaları şaşırtıcı bir bulgu.
Bulgular Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlandı
Çalışmayı yayınlayan dergiden yapılan açıklamaya göre, 2015 yılında yalnızca poliüretan ürünler Avrupa’da üretilen plastiklerin 3,5 milyon tonunu oluşturuyordu. Guardian’a göre, 1950’lerden bu yana 8 milyar tondan fazla plastik üretildi ve bunun büyük bir çoğunluğu dünyadaki kara ve okyanusları kirletti. Bilim insanları bunun “doğal çevrenin neredeyse kalıcı kirlenmesini” tehdit ettiğini söylüyor.
“Bakteriler bu bileşikleri tek bir karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanabilirler. Bu bulgular, geri dönüşümü zor poliüretan ürünlerini yeniden kullanabilmek için önemli bir adımı temsil ediyor.”
10 yılı bulabilir
Küçük mikroplar, dünyadaki toprak ve suyu kirleten plastik krizine bir çözüm sunuyor ancak, bilim insanları bu bakterileri büyük ölçekte kullanamıyor. Bakterilerin plastik tüketmeye hazır olması yaklaşık 10 yıl sürebilir.
Bu çalışmayla bakterilerin bu bileşikleri tek bir karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. Çevremizde çok fazla bakteri var ve bu bakterilerin evrimleri çok hızlı ancak, bu kesinlikle mikrobiyologların çalışmasının tam bir çözüme yol açabileceği anlamına gelmiyor. Ana amacımız ilk olarak plastiğin çevreye salınmasını önlemek olmalı.
Kaynak: ecowatch