George Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tek bir aygıta yığılmış güneş spektrumundaki enerjinin neredeyse tamamını yakalayabilen ve birden fazla hücreyi birleştiren yeni bir güneş hücresi için prototip tasarladı. Bu prototip güneş ışığını yüzde 44,5 verimlilikle doğrudan elektriğe dönüştürerek dünyadaki en verimli güneş pili olma potansiyelini gösteriyor. Buna karşılık, günümüzde en çok kullanılan güneş pili, mevcut enerjinin sadece dörtte birini elektriğe dönüştürebiliyor.

“Dünya yüzeyine ulaşan doğrudan güneş ışığında bulunan gücün yaklaşık yüzde 99’u 250 nm ve 2500 nm dalga boyları arasında düşüyor, ancak geleneksel yüksek verimli çoklu bağlantı güneş hücreleri için kullanılan malzemeler bu spektral aralığı yakalayamıyor.” Matthew Lumb

Yeni tasarım çatılarda veya tarlalarda sıkça görülen güneş panellerinden farklılık gösteriyor. Tasarlanan cihaz güneş ışığını küçük, mikro ölçekli güneş pillerine yoğunlaştırmak için mercek kullanan yoğunlaştırıcı fotovoltaik (CPV) panelleri kullanıyor ve geleneksel güneş pillerinde kaybolan uzun dalga boylu fotonlarda depolanan enerjiyi açabiliyor. Bu nedenle çok kavşaklı güneş pilini gerçekleştirmek için avantaj sağlıyor. Bir milimetreden daha az olan küçük boyutlarından dolayı daha sofistike malzemeler kullanan güneş pilleri üç boyutlu yazıcılar ile de üretilebilir. İlgili malzemelerin mevcut maliyetlerine rağmen bu özel güneş pili için araştırmacılar verimlilik açısından mümkün olanın üst sınırını göstermenin önemli olduğuna inanıyor.

Kaynak: techxplore

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.