3 boyutlu yazıcıların herkesin kullanabileceği şekilde gelişmesi ve kodlamanın okullarda ders olarak okutulmaya başlanması ile çocuklar, üretim kültürünün birer parçası olmaya başladı. Ortalama bir tasarım ve yazılım bilgisiyle çocukların kendi robotunu, ihtiyaçlarına yönelik aracını, oyuncaklarını geliştirebilmesi oldukça kolaylaştı.
Özellikle Amerika’nın eğitim alanında yaptığı Maker ve STEM reformları dünyadaki diğer ülkeler için örnek olur nitelikte. Üretimin demokratikleşmesi ve bilginin paylaşılması noktasında bizlere ilham olacak en son örnek ise dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple’dan geldi.
Apple, bu sene ilk defa resmi olarak başlattığı yaz kampı ETC (Engineering Technology Camp – Mühendislik Teknoloji Kampı) ile 13’ü kadın 12’si erkek olmak üzere 25 çocuğa, Cupertino, California’daki kampüsündeki kaynaklara ve 40 Apple çalışanına erişim imkanı verdi. Akıllı duş başlığı, akıllı su şişesi gibi ürünlerin geliştirildiği kampın bu yılki teması sürdürülebilirlikti.
Kampı ziyarete giden TheVerge editörü; normalde Psikoloji bölümünde okumayı düşünen veya okulunda aldığı mühendislik derslerini pek de sevmeyen çocukların bile, burada bu kültürü çok sevdiğini ve bundan sonraki planlarının bir değişiklik gösterebileceğini gözlemlemiş. Gruplara bölünen çocuklar orijinal projeler üzerinde çalışmış. Mesela bir takım; telefondan zamanlayıcı ayarlanabildiğimiz, altından çekildiğimizde su vermeyi bırakan ve su sıcaklık ayarını kaydedebildiğimiz bir duş başlığı geliştirirken başka bir takım hava kalitesini ölçen ve UV ışıkları algılayarak cilt sağlığınızı koruyan Airware adlı giyilebilir bir cihaz geliştirmiş. Diğer takımlardan akıllı çöp kovası, akıllı su şişesi ve buzdolabı monitörü gibi projeler çıkmış.
Öğrencilerin, 1 aydan az bir sürede ürün prototiplemesini amaçlayan kampta, tasarımı yapılan ürünlerin kolayca fiziki dünyaya taşınması için Ultimaker 3B yazıcılar kullanılmış. TheVerge editörü, çocuklara bu kamptan sonra da bu ürünü geliştirmeye devam edip etmeyeceklerini sorduğunda çocukların sözleşme imzaladığını ve ürünlerin Apple’da kalacağını öğrenmiş. Yani birkaç yıl içinde gördüğümüz herhangi bir Apple ürününün ilk prototipi bir çocuk tarafından geliştirilmiş olabilir.
Türkiye’deki örnekleriyle Minizma, Stemist Lab, Makerhane, Kodluyoruz gibi başta çocuklar olmak üzere STEM/Maker kültürünü yaymaya ve insanları üretime teşvik etmeye çalışan oluşumlar tüm insanlığın geleceği için önem arz ediyor. Türkiye’de bazı [tooltip tip=”Arçelik, Siemens ve Vestel örnek verilebilir”]teknoloji devlerinin[/tooltip] eğitimler düzenlediğini biliyoruz ancak Avrupa ve Amerika’da hem [tooltip tip=”Apple, Google ve Microsoft’un bu konuda ciddi yatırımları bulunuyor”]teknoloji devleri[/tooltip] hem de daha mütevazi oluşumlar çok daha aktif olarak çalışıyor. Bu konuda umut verici bir noktada olabiliriz ama hala potansiyelimizin çok altında olduğumuz gerçeğini unutmamalıyız.
Kaynak: TheVerge