Google, Amazon, Microsoft ve IBM’in yapay zekalarla ilgili hamleler yaptığı şu dönemde, Apple kendi köşesinde sessizce takılıyordu. Ancak şirket, her sene düzenlediği WWDC geliştiriciler konferansının bu yılki etkinliğinde bu sessizliğini bozdu. Watch OS 4, High Sierra, IOS 11 gibi ürün tarafındaki yeniliklerin yanında Core ML yapay zeka yazılımını duyurdu. Geliştiricilere açık olacak bu yazılımla birlikte kamera, Siri, QuickType gibi yerleşik uygulamalar da işlevsellik kazanacak.
Core ML
Makine öğrenimi modelleri ve uygulama programlama arayüzü (API) ile gelen Core ML, görüntü tanıma, yüz tanıma, kelime tahmini, barkod okuma, nesne tanıma gibi özellikleri geliştiricilerin erişimine sunacak. Bu demek oluyor ki artık üçüncü parti uygulamalar birkaç satır kod ile yapay zekanın nimetlerinden faydalanabilecek. Core ML’nin en büyük avantajlarından birisi de CPU ve GPU’dan faydalanarak maksimum performans sağlaması. Bu sayede yapay zeka modellerini cihaz üstünde çalıştırarak, verilerin cihazın dışına çıkması engellenmiş oluyor. (ki bu veri toplayan uygulamalar için üzücü bir haber) Bu hem kişisel verilerinin korunması, hem de internet olmadan bile yapay zeka fonksiyonlarının kullanılabilmesini sağlıyor.
Makine Öğrenimi Ve IOS
iOS 11 ile birlikte Siri ve QuickType hayatımızın önemli bir parçası haline geliyor.
Makine öğrenimi ile bu yerleşik uygulamaların neler yapabileceğine bir göz atalım;
1- Siri’nin sesi artık tamamen makine öğrenimiyle oluşturuluyor.
2- Siri artık müzik zevkimizi daha iyi biliyor. Ondan müzik çalmasını istediğimizde sevdiğimiz şarkıları bize çalıyor. “Bu şarkıda çalan baterist kim?” gibi sorularımızı da yanıtlayabiliyor.
3- Bir ifadeyi İtalyanca, Almanca, Fransızca, Çince ve İspanyolca dillerine çevirebiliyor.
4- Siz bir mesaj yazarken Siri size film ismi veya yer adı gibi son zamanlarda göz attığınız şeyleri önerebiliyor.
5- Arkadaşınıza yolda olduğunuzu iletmek istediğinizde tahmini varış saatinizi bile söylüyor.
Yani telefondaki her hareketimiz yapay zekanın süzgecinden geçiyor.
Her şey siz geliştiriciler için
Apple, yapay zeka kullanacak olan geliştiricilerin kendi tarzlarını yansıtabilmeleri adına farklı türlerdeki sinir ağlarının Core ML’e dönüştürebilmelerini sağlıyor.
Apple’ın desteklediği kütüphaneler ise Caffe (kahve gibi okunuyor ama yazılışı farklı) ve Keras. Google’ın açık kaynak kodlu TensorFlow kütüphanesini desteklemiyor ancak ilerde geliştiriciler dönüştürücü yazılımlarla bu kütüphaneden de faydalanacaktır.
Apple’ın Yapay Zeka Sektöründeki Konumu
Facebook, Amazon ve Google gibi firmaların öncülük ettiği yapay zeka endüstrisinde Apple’ın lider konumda olduğunu söyleyemeyiz. Analistlere göre bunun sebebi, yapay zekaların Apple’ı kendi güvenli bölgesinin dışına itmesi.
Çünkü yapay zekanın kullanımı çokça verinin toplanması anlamına geliyor ve bu durum güvenlik konusundaki titizliğiyle bilinen Apple’ın işini zorlaştırıyor. Şirketin yapay zeka alanındaki çalışmalarının ağır ilerlemesinin sebebi güvenlikten ödün vermek istememesi gibi görünüyor.
Kaynak : Developer Apple