Apple Glass, görüş kalitesinin artmasına ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılabilecek şekilde geliştiriliyor. 

Akıllı gözlük kavramı, görüş problemlerine çözüm için gözlük takan insanlar söz konusu olduğunda bir sorunla karşılaşıyor. Kontakt lens takabilenler çok fazla sorun yaşamadan tipik bir akıllı gözlük düzeneğini kullanabilirken, gözlük takmak zorunda olanlar için durum pek kolay olmuyor. Bu durumda kullanıcının akıllı gözlükleri mevcut gözlükleriyle uyumlu olabilecek şekilde takabilmesi ilk seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında daha kaliteli bir kullanım deneyimi için numaralı lense sahip akıllı gözlüklerin üretilmesi gündeme geliyor. Ancak bu seçenek değerlendirildiğinde akıllı gözlüklerin fiyatının daha da yükselme ihtimali doğuyor.

Eğer hâlihazırda bir gözlük kullanıcısıysanız, gözlük kullanımının beraberinde getirdiği irili ufaklı sorunları da yakından biliyorsunuzdur. Buğulanmasından saklamasına temizliğinden muhafazasına kadar çeşitli sorunlar gözlük kullacılarının VR gözlüklerde de karşılacağı problemler arasında yer alıyor. Buna karşın bazı üreticiler, VR gözlüklere reçeteli lens ekleme özelliği sunuyordu. Ancak bu gözlükler, önemli ölçüde yeniden yapılandırma yapılmadan başkaları tarafından kullanılamıyor.

Apple’ın çözüm yaklaşımı ne olabilir?

Apple’ın aldığı “Ayarlanabilir ve foveated lens sistemleri” başlıklı patentte, akıllı gözlüklerin veya bir başlığın lenslerini kullanıcının görüşünü düzeltmek için potansiyel olarak ayarlayabileceği öne sürülüyor. Bu sayede donanım, kullanıcının numaralı lenslere sahip gözlük takmasını gerektirmeden veya kurulumda hızlı bir şekilde değiştirilemeyecek uzun vadeli değişiklikler yapmadan da kullanılabilecek.

Apple’ın önerisini ise teknik detaylar ile şöyle açıklayalım: Sıvı dolu veya alvarez lens gibi sıvı kristal olmayan ayarlanabilir bir lens ve beraberinde sıvı kristal ayarlanabilir bir lens olabilen her göz için bir adet lens yığını kullanmak. Sıvı kristal lens, voltaj modülasyonlu optik malzeme ile doldurulmuş, şeffaf substratlar arasına sıkıştırılmış ve elektrotlarla çevrelenmiş çok sayıda hücre içeriyor.

Elektrotlar optik malzemeye güç uygulamak, faz profilini ve dolayısıyla ışığın ne kadar geçmesine izin verdiğini ayarlamak için kullanılacak. Görme için hangi düzeltmelerin gerekli olduğuna bağlı olarak katmanın çok hassas bir şekilde ayarlanmasına izin veren üç veya daha fazla yönlendirme ile birden fazla elektrot katmanı kullanılabilir.

Sistem kullanıcının görüşüne daha gelişmiş bir ayar sağlamak için göz takibini de kullanabilir. Spesifik olarak, lensi kullanıcının bakış açısıyla kesiştiği noktada ayarlamak esas alınacak diyebiliriz.

Patent [tooltip tip=”gözdeki merceğin uyum özelliğini ve odaklama yeteneğinin gerilemesi”]presbiyopi[/tooltip] gibi koşulların böyle bir düzenlemeyi faydalı hâle getirebileceğini, kullanıcının farklı optik güç uygulayarak belirli bir mesafedeki nesnelere odaklanma yeteneğindeki bir eksikliği düzeltebileceğini öne sürüyor.

Apple ayarlamanın kapsamını sınırlayacak olmanın, büyütme sırasındaki değişikliklerin neden olduğu kafa karıştırıcı görsel duyumlarını azaltabileceğini düşünüyor.

Teknik ayrıca statik numaralı lenslerle kolayca düzeltilemeyen yüksek dereceli sapmalar olarak da bilinen statik veya odak bağımlı optik kusurlara da yardımcı olabilir. Kullanıcının bakışını takip eden değişken fazlı lensler, kullanıcının görüşüne uygulanabilir bir şekilde düzeltme sağlayabilir.

Apple’ın sürekli çeşitli konularda patent başvurusunda bulunduğunu biliyoruz. Bu başvurular, AR-GE ekibinin hangi konularda ilgilendiğini gösteriyor olsa da çoğu zaman bu özelliklerin ürünlerde yer aldığını görebileceğimiz anlamına gelmiyor. Bu kapsamda eklemek gerekiyor ki, Apple ayarlanabilir lenslerle görüşü düzeltmeyi ilk kez düşünmüyor. Aralık 2020’de bir cihazdaki bir merceğin fiziksel boyutlarını ayarlamak için sıvı rezervuarlı lensler kullanan ayarlanabilir lensli elektronik cihaz için de patent almıştı.

Bu doğrultuda Apple’ın şu anda 2022 yılında piyasaya sürülebilecek VR veya AR gözlükle başlayarak bir dizi set başlıklı cihaz üzerinde çalıştığını düşünebiliriz. Ardından Apple Glass olarak bilinen AR özelliklerine sahip akıllı gözlükler de bu beklenen cihazlar arasında yer alıyor. Bakalım bu çalışmalardan hangileri, ne formda veya neye entegre edilmiş bir şekilde yakın geleceğimizin bir parçası olacak.

Kaynak: ai

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.