…Eğer bu daha temiz enerji teknolojilerinin peşinde koşmak ya da insan türünün erişebildiği sınırları geliştirmek adına uzay gemileri inşa etmek anlamına geliyorsa varsın öyle olsun diye düşünüyordu…
Steve Jobs, kafasına koyduğu şeyi yapmak için sevdiklerinin kalbini kıran, insanları manipüle eden, mühendislikten anlamasa da pazarlama konusunda uzman olan, sonunda da istediğini elde eden bir adamdı. Elon Musk, kafasına koyduğu şeyi yapmak için sevdiklerinin kalbini kıran, insanları manipüle eden, mühendislik yeteneklerine sahip ve günde 2 farklı eyaletteki 2 farklı şirkette bulunup işleri yoluna koyabilen bir adam.
Steve Jobs, insanlığın kaliteli yaşadığı bir ‘Apple dünyası’ yaratmak isteyen bir liderdi Elon Musk ise yaşadığı dünyanın varlığını sürdürmek isteyen bir lider. Jobs, her inovasyonunu patent ile koruma altına alırdı Musk ise herkesin kullanmasını istiyor.
Her ne kadar tarzları son noktada biraz birbirinden ayrılıyor olsa da bu iki lider birbirine benziyor. Vizyonları, çalışkanlıkları ve ikili ilişkilerdeki tutumları çok yakın.
Asıl konumuza gelirsek: Why Apple Should Buy Tesla and Make Elon Musk CEO?
Apple’ın, yeni gelecek vergi yasasından olumsuz etkilenmemek için 250 milyar dolara yakın bir harcama yaparak bir şirketi bünyesine katmayı planladığına dair söylentiler dönüyor. Bu konuda adı geçen şirketler ise Disney, Tesla gibi ciddi şirketler. Şu an Apple’ın bu parayla alamayacağı bir şirket yok denilebildiği için bu şirketlerin adının geçmesi de gayet normal.
Apple, şu an 571 milyar dolarlık değeri ile dünyanın en büyük şirketi ancak yıllardır teknoloji anlamında şaşırtıcı hiçbir gelişmenin başrolünde olmadılar. Hala Iphone ve Ipad sayesinde yaptıkları süksenin ekmeğini yiyorlar ve yenilikleri sadece yeni renkler getirerek yapıyorlar. Her ne kadar şu an en zengin şirket olsa da Apple, eski karizmasını yavaş yavaş kaybediyor. Tim Cook; risk almayan, garantici bir CEO olmakla suçlanıyor.
Bu sırada Elon Musk ise bir yandan Tesla ile elektrikli araç üretip otomotiv sektöründe devrimler gerçekleştirirken bir yandan da SpaceX ile uzaya gidip geri dönebilen roketler yapıyor. Bir yandan da güneş enerjisini olabilecek en iyi düzeyde kullanmaya çalışan SolarCity’e destek oluyor.
Ancak tüm bunların yanında, Tesla her seneyi zararla kapatıyor, hatta Tesla’nın her araba satışında 3.000 dolar zarar ettiği de söyleniyor. Buna rağmen Elon Musk, dünyadaki yaşamı güzelleştirmeyi kafaya koymuş. Hyperloop ve The Boring Company projeleri ile trafiği ve ulaşım hızı sorunlarını yok etmeyi hedeflerken tüm dünyaya ücretsiz ve aynı hızda internet sağlayabilecek bir proje üzerine de çalışıyor (Bu konuları çok yakında irdeleyeceğiz).
Yani tekrar başa dönersek; Apple, Tesla’yı satın almalı ve Musk’ı CEO yapmalı, çünkü Elon Musk yıllardır her projesini kâr edemeden, hiç dinlenemeden, tüm iyi niyeti ve zekasıyla sürdürmeye devam ediyor ve bu sırada Apple, eski teknolojik atılımlarından çok uzakta. Eğer Elon Reeve Musk, Apple’ın gücüyle ciddi bir kaynak ve sadık bir müşteri kitlesini eline geçirirse otomotiv, uzay ve akıllı telefon sektörlerinde ciddi yenilikler yaşanacaktır.
“Uzay ile birlikte iyi ve kötü arasındaki savaş hakkında hayal kuran bir çocuk muhteşemden başka bir şey değildir. Bu hayalleri ciddiye alan bir çocuk ise daha dikkate değerdir. Genç Elon Musk ile durum aynen böyleydi. Musk onlu yaşlarının ortalarında hayal ve gerçekliği zihninde ayırt etmesi fazlasıyla zor hâle getirecek kadar karıştırmıştı. İnsanoğlunun kaderini kendine kişisel bir zorunluluk olarak görmeye başlamıştı. Eğer bu daha temiz enerji teknolojilerinin peşinde koşmak ya da nsan türününü erişebildiği sınırları geliştirmek adına uzay gemlileri inşa etmek anlamına geliyorsa varsın öyle olsun diye düşünüyordu. Musk tüm bunları geliştirmenin bir yolunu bulacaktı: “Belki de bir çocuk olarak çok fazla çizgi roman okumuştum. Bunlar da her zaman dünyayı kurtarıyor gibi görünüyorlardı. Sanki biri dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmeliydi çünkü tersi bir hareket mantıklı gibi durmuyordu.”
Ashlee Vance’ın Elon Musk kitabından. Sayfa: 36
Yazının çıkış noktası: futurism.com