Çin’de yaşayan Uygur Türklerinin eziyet gördüğüne dair haberler batı medyasını ‘süslemeye’ devam ediyor. Şimdi ise, geçtiğimiz aylarda Çin hükûmeti ile ortak bir proje gerçekleştirerek Uygur Türklerinin kişisel gizliliğini tehlikeye attığı için suçladığımız Google’ın, Apple’da bulunan bir açığı keşfettiğini ve Apple’ın da bu açığın Çin’deki Müslüman azınlığı hedef alan bir saldırıda kullanıldığını açıkladığına dair haberlere tanıklık ediyoruz. Çin’de neler yaşandığını bilmek çok kolay değil ancak bu bilgi çağında, otoriter Çin hükûmetinin neler yapabileceğini de kestirebiliyoruz.

Apple, sistemlerinde bulunan açığın Uygur Türklerini hedef aldığını ancak bu açığın Google’ın iddia ettiği gibi 2 yıl değil sadece 2 ay boyunca kullanıldığını ve Google’ın kendilerini uyarmasının ardından 10 gün içinde açığın kapatıldığını söylüyor. Saldırının kim tarafından yapıldığı meçhul olsa da geçtiğimiz aylarda Çin gümrük polisinin Uygur halkının telefonuna gizli uygulamalar yerleştirdiğinin ortaya çıkmasının ardından bu tarz bir saldırının veya fırsat kollamanın da Çin hükûmeti ile ilgili olduğunu varsaymak çok haksızlık olmayacaktır.

Google tarafından yapılan açıklamada açıkça Türk topluluktan bahsedilmiyor olsa da “belirli topluluklardaki iPhone kullanıcılarının en az iki yıllık bir süre boyunca saldırıya uğradığını” söylüyor. Apple ise “Oldukça dar odaklı. Uygut topluluklarına yönelik içerik üreten nir düzineden az web sitesi hedeflendi” diyerek tam olarak isim vermiş.

iPhone kullanıcılarını etkileyen bu açığı keşfeden Google’ın siber güvenlik odaklı şirketi Project Zero geçtiğimiz yıl da Intel’in çiplerinde bulunan bir açığın ortaya çıkmasında kritik rol oynamıştı. Çin’in otoriter politikalarının yanında tüm dünyayı saran hackleme trendinin birçok masum insanın veya yüzlerce gelişmekte olan ülkenin zararına olduğunu ve büyük devletlerin kazançlarına kazanç katacağını söylemek mümkün.

Kaynak: Reuters

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.