Şanghay’da düzenlenen Dünya Yapay Zekâ Konferansı’nda karşı karşıya gelen Alibaba kurucu ortağı ve CEO’su Jack Ma ile Tesla, SpaceX gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk; yapay zekânın geleceği, eğitim, dış uzayın keşfi gibi konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Herkesin izlemesini tavsiye ettiğimiz bu oturumu dinlerken yüzeysel olarak Türkçe’ye çevirerek sizlere de aktarmak istedik ancak imkânınız varsa videoyu izlemeniz daha mantıklı olacaktır.
İki konuşmacının, sahnenin önünde yer alan ekrandaki birtakım anahtar kelimeleri seçerek ilerlediği sohbet Elon Musk’ın “Bence yapay zekâ ” esprisiyle başlıyor.
Elon Musk: Bence yapay zekâ konusunda çalışanların en büyük hatası kendilerini zeki sanmaları. Yapay zekâyla kıyasladığımızda, zeki değiller”
Jack Ma: Tarihte teknoloji konusunda yapılmış tahminlerin %99.9’u yanlış. Ben bu konuda iyimserim. Yapay zekânın bir tehdit olduğunu, korkutucu bir şey olduğunu düşünmüyorum. İnsanların yapay zekâyı öğrenecek kadar akıllı olduğunu düşünüyorum.
Elon Musk: 40 yıl önceki bilgisayar oyunlarına bakalım, 2 tane kutudan ibaretti bugün ise yüzlerce insanın aynı anda oynadığı, gerçeklikten ayırt edemediğimiz bir teknoloji haline geldi.
Jack Ma: Mars konusuyla neden bu kadar ilgilisin?
Elon Musk: En büyük paradoksumuz uzaylıları bulamamış olmak. Uzaylıların var olduğunu düşünüyoruz ama bulamıyoruz. 51. Bölge konusunu açmayın, SpaceX 51. Bölgeden daha iyi bir tesise sahip ancak ortada uzaylı yok. Sadece bir kaçış için değil, genel olarak çoklu gezegen yaşamına ihtiyacımız var. İnsanlık, tarihinde ilk defa böyle bir şansa sahip. Bu kapının bize kısa bir zaman için mi yoksa uzun bir zaman için mi açık olduğunu bilmiyoruz ancak bence kısa bir zaman için açık kalacağını varsaymak daha akıllıca. Geleceğimizi, bilincimizi garantiye almamıza izin verecek. Bunu olabildiğince erken yapmak istiyorum.
Jack Ma: Mars’ı keşfetme konusundaki görüşlerine saygı duymakla birlikte Dünya’yı geliştirmek için efor sarf eden insanlara da çok saygı duyuyorum. Mars’a insanlar göndermek muhteşem ama 7 milyarlık Dünya’yı korumak zorundayız. Senin gibi [dış uzay için çalışan] kahramanlara ihtiyacımız var ancak bizim gibi Dünya’yı geliştirmek için her gün çalışan kahramanlara daha çok ihtiyacımız var.
Elon Musk: Çoklu gezegende yaşam, Dünya dışı yaşam dediğim zaman, Dünya’daki harcamalarımızın %1’i kadar yatırım yapılmasını kastediyorum. Kozmetik sektörü ile sağlık sektörü arasındaki yatırım farkını ele alalım. Uzay konusunun da en az kozmetik kadar önemli olması gerektiğini düşünüyorum. Gelecek için yatırıma değer bir konu. Günüm Tesla gibi şirketlerim sayesinde sürdürülebilir enerji konusunda çalışarak geçiyor.
Jack Ma: Başka bir konuya geçelim mi? Meslek (iş) hayat mıdır? Neden bu kadar çok işe ihtiyacımız var? İnsanlar yüzyıllardır işlerinin elinden gitmesinden korkuyor. Ama sürekli yeni işler ortaya çıkarıyoruz. Sorum, neden bu kadar fazla meslek grubuna ihtiyacımız var? Elektrik sayesinde insanlar geceleri de aktif olmaya başladı. Elektrik sayesinde insanlar yeni boş zamanlar yaratabildi, bence yapay zekâ da insanlara yeni boş vakit yaratacak. İş konusunda hiç endişelenmiyorum. Birincisi, birçok farklı mesleğe sahip olacağız, ikincisi mesleklere o kadar da ihtiyacımız yok. Üçüncüsü, ki bence en ilgi çekici olanı, insanların yaşamı daha iyi gittikçe ortalama yaşam süresi 100’e çıkacak ve robotlar haricinde kimsenin yapmak istemeyeceği işler de doğacak. Geleceği tahmin edemeyiz. Ama insanların 100 yaşına kadar yaşayacağını tahmin edebiliriz.
Elon Musk: Evet, yapay zekâ işleri anlamsız hale getirecek. Muhtemelen en son yok olan meslek yapay zekâ kodlama işi olacak. Sonra yapay zekâ onu da kendisi halletmeye başlayacak. Bu yüzden bir an önce Neuralink gibi projelerde ilerlememiz gerekiyor.
Jack Ma: Biraz da eğitim konuşalım. İlerde genç profesyonellerimiz nasıl yetişecek? Gerçi bence profesyonel diye bir şey olmayacak. Gelecekte insanlarımız daha akıllı mı olmak zorunda yoksa daha bilge mi? Makineleri nasıl geçeceğiz? Çocuklarımıza daha yaratıcı olmayı nasıl öğreteceğiz? İnsanlar yeni bir insan yaratamaz, bilgisayarlar ise bilgisayarlardır. İnsanda kalp vardır bilgisayarda ise sadece çipler. Eğitim sistemimiz çocuklarımızın gelecekte meslek sahibi olabileceği, daha önemlisi bir hayat yaşayabileceği bir sisteme geçiş yapmalı.
Elon Musk: Geleceği tahmin etmek çok zor. Geleceğin içinde dans da var diğer sanat kategorileri de. Ancak Neuralink ve benzeri projeleri geliştirirsek günü geldiğinde anlık yükleme yapabiliriz. Dosyayı al, at. Bugünün eğitim sistemi zaten berbat, çok yavaş. Yeni şeyler denemeliyiz, ancak çok az insan deniyor. Hatalardan korkmamamız gerekiyor.
Tekrar “Yapay Zekâ Bizden Akıllı mı?” Tartışması
Jack Ma: Makineleri biz yarattık, bizden akıllı olamazlar.
Elon Musk: Kesinlikle katılmıyorum.
Jack Ma: Neden? Bir örnek verebilir misin?
Elon Musk:: 22 sene önce bir bilgisayar dünya satranç şampiyonunu yendi, birkaç sene önce bir bilgisayar dünya go şampiyonunu yendi
Jack Ma: Bence insanlar ile makineleri böyle karşılaştırmak aptallık. 100 sene önce arabalar icat edildiğinde bir insanı bir araba ile koşu yarışına sokmadık. Bugün de insan ile makineyi satranç konusunda yarıştırmanın bir anlamı yok.
Elon Musk: Peki insanların makinelerden daha iyi olduğu konu nedir?
Jack Ma: Makineler, insanoğlunun yarattığı araçlardan sadece birisi. Makineler şu an oldukça akıllı ancak insanların yaratacağı daha akıllı araçlar da olacak. Benim bakış açım bu.
Sorumluluk Reddi: Çeviri yüzeysel olarak gerçekleştirilmiştir ve bazı cümleler yazar tarafından kısaltılmış veya paragraf bütünlüğünü sağlayabilmek için birleştirilmiştir. En doğru sonuç için videonun (oturumun) kendisi baz alınmalıdır.