Berkeley’den araştırmacılar, 76 farklı siber güvenlik uzmanından akıllı şehirler için risk teşkil eden 9 farklı teknolojiyi sıralamasını istedi. Peki geleceğin akıllı şehirlerinde yer alacak teknolojiler siber saldırılara karşı savunmasız kalabilir mi?
Acil durum uyarı sistemleri, sokak gözetim sistemleri, akıllı trafik ışıkları en riskli akıllı şehir teknoloji arasında öne çıkan başlıklar oldu.
Potansiyel Getiriler ve Siber Riskler
Genellemelerden kaçınarak, en ince ayrıntısına kadar olası tüm siber risk vakalarının önceden analiz edilmesi ve tehditlere karşı aksiyon planlarının belirlenmesi önem taşıyor. Risk analizleri ile mevcut tüm risk sonuçlarının ciddiyeti ve yaşanma sıklığı incelenerek, kitlesel etkiye sahip teknolojilerin sağlayacağı faydanın bu riske değip değmeyeceği tartışılıyor.
Belirli teknolojiler henüz geliştirilme aşamasında ve savunmasızken, potansiyel siber saldırganların dikkatini çekecek cazip güvenlik açıkları yaratılarak tasarlanan önlemlerin denenmesi fayda sağlayacaktır.
- Uzmanların yaptığı sıralamada akıllı atık ve geri dönüşüm kutuları ile su kaçağı tespit uydu sistemleri son sıralarda yer alırken, acil durum uyarı sistemleri en savunmasız teknoloji oldu. Acil durum ve güvenlik uyarı sistemleri, olası terör saldırıları, ulusal veya yerel düzeyde şiddet eylemleri, doğal afetler gibi sarsıcı olaylar hakkında yaratılabilecek sahte uyaranlara karşı duyarlı olabilmeli.
- Aksi takdirde, sahte uyaranlar kitlesel panik sonucu kaosa neden olabilirken, duyarlılığı düşürülmüş veya bloke edilmiş uyarı sistemleri ciddi tehditlere neden olabilir.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/teknoloji-sentezi-yeni-nesil-akilli-sehirler/”]Teknoloji Sentezi: Yeni Nesil Akıllı Şehirler[/button]
- Akıllı trafik işaret ve ışık sistemlerine yapılacak siber saldırılar, eş zamanlı zincirleme kazalara neden olabilir.
Mobil denetim sistemleri ve sokaklarda gözetleme sistemleri, Person of Interest dizisindeki benzer bir gözetleme, izleme ve tespit sistemine dönüşebilir. Bu tür akıllı şehir teknolojilerinin distopik sonuçlarını gözlemleyebilmek için Çin’de uygulanan baskı rejimini örnek gösterebiliriz.
Listenin üst sıralarında yer alan tehditler, olasılığı ve potansiyel yıkıcı sonuçları fazla olan teknoloji açıkarını işaret ediyor. Geleceğin şehir planlamacıları, mühendis ve mimarlarının, siber güvenlik uzmanları ve yazılımcılarla ortak çalışmalar yürüterek, geleceğin şehirlerini ortak fayda kararlarla tasarlaması önem arz ediyor. Bu disiplinlerarası çalışmalar sayesinde güvenlik, temizlik, sağlık, konfor sunan şehirler; stresin azaldığı, ortalama insan ömrünün uzadığı, çevreye duyarlı, kendine yetebilen ve verimli yaşam alanları hâline gelebilir.
Kaynak: Smart Cities World