Akıllı asistanların son on yıldaki gelişimi oldukça çarpıcı. Siri, Google Asistan ve Alexa başta olmak üzere çok fazla akıllı asistan ortaya çıktı. Önceleri oldukça ilkel diyaloglarla sınırlı olan bu özellikler, son yıllarda ciddi ilerlemeler kaydetti. Telefonda rehbere erişme, arama yapma, mesaj gönderme gibi temel özelliklerden, internet aramalarına, banka işlemlerine varana kadar çok fazla işlemi sesli komutla başlatma imkanımız var.

Birçok işlemi sesli komut ile yapmak mümkün olsa da, sesli asistanlar bir o kadar, hatta belki de daha fazla sayıda işlevi yerine getiremiyor, kullanıcının cümlelerini tam doğrulukla anlayamıyor.

Bu tür aksaklıklar, birçok kullanıcının sesli asistanlarından uzaklaşmasına sebep oluyor. Bu aksaklıkları azaltmak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için Siri’ye ciddi bütçe ayıran Apple, aşağıda bahsedilen alanlardaki eksikliğini gidermek adına yakın zamanda İrlanda tabanlı bir yapay zekâ girişimi Voysis’le çalışmaya başladı.

9 yaşındaki Siri Loop Ventures tarafından her yıl yayınlanan Dijital Asistan IQ Testi‘nde 2019 yılında genel anlamda iyi bir performans göstermişti ancak özellikle Alışveriş ve Bilgi kategorilerinde kendisinden oldukça genç olan Alexa ve Google Asistan karşısında geride kaldı.

Bu testteki kategoriler nedir derseniz, Loup Ventures şöyle özetliyor:

  • Yerel: En yakındaki kahveci nerede?
  • Alışveriş: Bana daha fazla havlu kağıt sipariş et
  • Navigasyon: Uptown’a otobüsle nasıl giderim?
  • Bilgi: Bu akşamki Twins oyununu kim sahneliyor?
  • Komut: Bugün öğlen saat 2’de Jerome’i aramam gerektiğini hatırlat.

Testte iOS 12.4 işletim sisteminde Siri, Android 9 Pie ile Pixel XL’da Google Asistan ve iOS uygulaması üzerinden Alexa test edildi. Sorulan 800 sorunun tamamını doğru anlayıp, %93’ünü doğru cevaplayarak testin en başarılısı Google Asistan oldu, onu %83 doğru cevap oranı ve yanlış anlaşılan 2 soru ile Siri takip etti. Alexa ise %80 oranında doğru cevap ve 1 yanlış anlaşılan soru ile testi üçüncü sırada bitirdi.

Genel bazda sıralama böyle olsa da, kategori bazında bu üç dijital asistan da farklı sıralarda yer aldı.

Aşağıdaki grafikte Google Asistan, Siri ve Alexa’nın yukarıda yazıldığı sırayla her kategorideki doğru cevap yüzdelerini görebilirsiniz.

Görsel: Loup Venture

Zengin doğal dil etkileşimlerini destekleyen arayüzler sayesinde kullanıcı ve markalar arasındaki iletişimin iyileştirilmesini hedefleyen Voysis, yapay zekâyı çalıştığı şirketlere ait verileri kullanarak eğitiyor. Sesli taleplere ve soruların doğru algılanması ve cevaplanması sürecinde yüksek derece doğruluk oranlarıyla çalışan Voysis, ayrıca Google tarafından geliştirilen WaveNets’i kullanarak insan sesine oldukça yakın yapay sesler sayesinde ve sesli iletişimin iyileştirilmesini sağlıyor.

Daha önce Nike ile çalışan şirket, alışverişte ileri seviye sesli komut deneyimi için başarılı bir proje ortaya koymuştu,

  • “Bana koşu ayakkabılarını göster.”
  • “Bana yalnızca Air Max’leri göster.”
  • “Bunun 11 numarasını sepetime ekle.”

gibi komutların  ve hatta”Dri-Fit malzemeden üretilmiş, hoodie tarzındaki mavi renkli koşu tişörtleri” gibi son derece spesifik taleplerin başarıyla algılanmasını sağlamıştı.

Sesli asistanların hayatımızdaki yeri bu tür yapay zekâ destekli iyileştirmelerin başarısına bağlı. Kendimizi ifade etmek için çabaladığımız bir asistan her ne kadar donanımlı olsa da, maalesef yalnızlığa mahkum kalacaktır.

Kaynak: Venture Beat

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir