Barselona geçtiğimiz günlerde sarsıcı bir terör saldırısına maruz kaldı. Saldırıda 100 kişi yaralanırken 14 kişi hayatını kaybetti. Airbnb bu konuda bir aksiyon alarak, saldırıdan etkilenen insanlara ‘ücretsiz’ konaklama imkanı sunacağını açıkladı.
Özellikle terör günü Barselona’da bulunan turistleri ilgilendiren bu müjdeli haber, Airbnb İspanya müdürü Arnaldo Munoz tarafından açıklandı.
Munoz: “Düşüncelerimiz saldırıdan etkilenenlerle.”
Tabii ki yaralıların olayın şokuyla direkt ülkelerine dönememeleri, kalacak yer arayışına girmeleri normal. Ancak saldırı sonrası travma geçiren insanlar için de gerçekten ince düşünülmüş bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Terör saldırısını canlı canlı yaşayan bir yerli, doğaldır ki, bir süre bulunduğu yerden uzaklaşmak isteyecektir.
Bu uygulama, Airbnb’nin hayata geçirdiği ilk sosyal sorumluluk projesi değil. Hatırlarsanız şirket, Sandy kasırgası sonrasında da evsiz kalan 100.000 insana konaklama imkanı sunmuştu:
https://www.youtube.com/watch?v=LJgRwdIGyRs
Airbnb şu ana kadar ’65’ ayrı felakette ev sahipleri ile mağdurları bir araya getirmiş. CNET’te yazanlara göre şimdiye kadar tam 3,100 ev sahibi Airbnb üzerinden evlerini mağdurlara açmış. Mağdurlar ise toplam 3,590 gün kendilerine sunulan bu evlerde konaklamışlar.
Barselonalılar 7 Eylül’e kadar kendilerine sunulan bu hizmetten faydalanabilecekler. Halihazırda 80 ev bu programa kaydolmuş. Airbnb’nin bu uygulaması mutlaka başka sektörlere de ilham olacaktır. Büyük karlar elde eden şirketlerin bu tarz uygulamalara önem vermesi ve daha çok şirketin mağdurlara destek olmasını umuyoruz.
Airbnb tarzı uygulamaların yaygınlaşması, gün geçtikçe bireyciliğin arttığı dünyamızda kollektifleşmenin ve paylaşımcılığın hala biraz sağ kalmasını sağlayabilir. Zirâ Airbnb’nin bu kampanyası, sadece gezginler ve gezginlere ev sahipliği yapan turizm gücünün farkında olan insanların kullandığı Airbnb, bundan sonra toplumsal sorunlarda bir ailenin bir mağduru misafir etmesine de olanak verecek. Yıllarca bize öğretilen ensar-muhacir geçmişimize, temsili bir dönüş yaşayabiliriz.
Kaynak: cnet.com