Günümüzde heykelden gıdaya pek çok nesneyi 3B olarak basabiliyoruz. Bununla birlikte araştırmacılar, başka 3B baskı materyallerin geliştirilmesi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Columbia Üniverstiesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği yeni 3B ahşap projesi ile artık ahşap kullanarak 3 boyutlu baskı yapabileceğiz.
Ahşap filament ne ve ahşap ile ne farkı var?
Tam olarak ahşap oldukları söylenemese bile ahşap filamentlerden üretilen 3B baskı ürünler 2012’den beri kullanılıyor. Ahşap filamentler, ahşap lif içeren polilaktik asit filament olarak biliniyor. Basıldıklarında üretilen nesne, ahşap gibi görünüyor ve hissedilirken bu filamentler narin oluyor ve kolay kırılabiliyor. Eskiden ahşap filamentler talaş ile üretiliyordu; şu anda kullanılanlara göre daha esnek olmak gibi bir avantaja sahipti. Fakat şu anda kullanılan ahşap filamentler daha çok oyulmuş ahşap gibi görünüyor, hissediliyor ve kokuyor.
Bu günlerde, birçok filament üreticisi kendi ahşap filamentlerini sunuyor. Bu durum kullanıcıların baskı sırasında zorluklarla karşılaşma potansiyelini artırıyor. Markalarına bağlı olarak bambu, huş ağacı, sedir, mantar, zeytin, cam ve hindistan cevizi gibi farklı ağaç lifi türü bulunabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken etken ahşap lif ile ahşap boyasını karıştırmamak oluyor. Çünkü iki tür ile 3B basılan nesne aynı olmuyor.
Yeni Ahşap 3B Baskı Tekniği
Hâlihazırda ahşap parçalara benzeyen 3B baskı parçalar üretiliyor. Yakın bir zamanda ahşabı 3B olarak basmak için yeni bir üretim tekniği geliştirildi. Araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan bu reçine bloklar tıpkı zeytin ağacına benziyor. Bu yeni yöntemle basılan ahşap parçaların zorluğu ise ahşabın dış ve iç dokusunu yeniden yaratmak oluyor.
Columbia Üniversitesi’nden mühendisler, ahşabın yapısını taklit etmek için ahşap bir numunenin iç yapısını ortaya çıkarıyor ve 3 boyutlu tarama sürecinden geçiriyor. Bu zor süreci kolaylaştırmak içinse mühendisler, yıkıcı tomografik görüntüleme dedikleri özel bir teknik kullanıyor. Bu işlem, ardışık görüntüler çeken bir program tarafından kontrol edilen bir kamera ile ahşabın dilimlenmesini içeriyor. Her dilim, çalışmada kullanılan 3B yazıcının katman yüksekliğine karşılık gelen 27 mikron (bir metrenin milyonda biri) yüksekliğinde oluyor.
3B yazıcılarla basılabilen materyallerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu materyallere ahşabın eklenmesi çok yakın gibi görünüyor. Yakın gelecekte ahşap işçiliğinde bile kullanılabilecek 3B yazıcılar ile evinizdeki masadan kaşığa kadar kendi ahşap tasarımlarınızı oluşturarak 3B yazıcılar ile basıyor olabilirsiniz.