Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında ihtiyaçlarımızdan birisi olarak ‘dijital kayıtlarda manipülasyon’ da dahil edilebilir. Manipülasyon deyince hemen olumsuz olarak algılamayalım; şirketlerin sosyal medyaları, devletlerin kamu spotları, gezdiğimiz yerlerde gördüğümüz güzelleri akratabilmek veya herhangi bir çocuğun kendi hayaline daha da yakın hissedebilmesi için; kısacası günlük gereksinimlerimiz için görüntü manipülasyonuna ihtiyacımız var. Daha uygun bir dille; görüntü düzenlemeye, editlemeye, montajlamaya…
Bu konuda yıllardır en çok kullanılan ürünlere sahip olan Adobe, birkaç ay önce bahsettiğimiz devrimsel bir algoritma duyurmuştu (Adobe Sensei) ve bunların kullanıcıya ne zaman ulaşacağına dair bilgi vermemişti. 21 Ekim’de Adobe Max Yaratıcılık Konferansı’nda bu algoritmanın kullanıldığı 3 farklı uygulama hakkında Sneak Peek veren Adobe, yine herhangi bir zaman vermemekle beraber “Sıradaki sürümümüzde kullanabiliriz de kullanmayabiliriz de” tarzı bir söylemle belirsizliği korudu.
Scribbler
Özellikle kalemle yapılmış çalışmalar üzerine odaklanan (Videoda verilen örneklere göre) bu uygulama ile yaptığınız kara kalem çalışmalarını saniyeler içinde renklendirebilirken, büyük babanızın siyah boyaz fotoğrafına daha modern bir dokunuş yapabilirsiniz. Derin Öğrenme algoritmaları sayesinde Yapay Zeka kullanarak oluşturulan görseller oldukça tatmin edici duruyor. Ayrıca yine rötuşlarını tamamlayamadığınız çalışmanızın üzerine bilgisayarda yapacağınız amatör bir burun ve ağız da yine bu uygulama sayesinde profrsyonel bir çalışma görünümüne bürünebilir. Hem sanatçılar, hem giriş seviyesi kullanıcılar hem de çocuklar için oldukça faydalı bir uygulama olacaktır.
Scene Stitch
Bu özellik için, Photoshop’ta halihazırda bulunan ve kullanıldığında seçilmiş bölgeyi, fotoğraftaki diğer alanları örnek alarak doldurma prensibini kullanan Content Aware Fill özelliğinin büyük bir kütüphaneye açılmış hali diyebiliriz.
Content Aware Fill ile nehir kenarındaki yolu kaldırmak istediğinizde yol yerine fotoğraftaki ağaçlardan birkaç tane otomatik olarak yerleştiriliyordu, bundan sonra ise program size o yol yerine bir park görüntüsü, bir gökdelen görüntüsü veya başka bir manzaradan başka bir görüntü önerebilecek. Videoda izlediğimiz kadarıyla programın yaptığı yaklaşık 10 öneriden birçoğu gerçekten başarılı gözüküyor.
Project Cloak
Bu yeni algoritma/uygulama ise daha fazla video üzerine odaklanmış durumda. Videolarda istenmeyen detayların silinmesi gerçekten çok uğraştırıcı bir süreç. Çünkü o nesneyi her bir kareden silmek ve arkaplana uyarlamak gerekiyor ve her şeyin sonunda hâlâ bir izle karşı karşıya kalıyorsunuz. Project Cloak sayesinde, videodan silinmesini istediğiniz nesneyi hızlı seçim aracıyla seçmek ve tuşa basmak yetiyor. Gösterilen demo çok başarılı
Adobe’nin tüm bu çalışmaları ve Google’ın da birkaç ay önce I/O etkinliğinde duyurduğu algoritmaları günlük yaşamımıza girdiğinde hem dijital medya anlamında hem de dijital sanat anlamında ciddi bir eşiğe ulaşacağız gibi duruyor. Yeni teknolojiler işlerin kalitesini artırırken, daha fazla insanın da bu alanlarda aktif olabilmesine olanak sağlayacaktır.
Şu an sahip olduğumuz kültürden bir örnek vermek gerekirse; Instagram’da hem kişisel fotoğraflar hem de sanatsal görseller farklı bir düzeye çıkacakken gelecekten örnek vermek gerekirse; sanal dünyalar kurmak çok daha kolay bir hale gelecektir. Bu sayede; Nevşehir’de bir kasaba okulunda fen bilgisi eğitimi veren bir öğretmen, öğrencilerine görsel destek sunabilmek [tooltip tip=”Mesela hayvanlar aleminden bahsederken bir orman tasarlamak isteyebilir. Ve bu ormanın o öğrencilerin ilgisini çekecek farklı detaylarla donatılması gerçekten fark yaratacaktır.”]için[/tooltip] Sanal gerçeklik gözlüklerine başvuracaktır ve bu durumda profesyonel bir tasarımcı olmasına gerek kalmayacaktır.
Kaynak: PetaPixel (Scene Stitch) – PetaPixel (Scribbler) – Bigumigu (Scene Stitch ve Cloak)