Artırılmış gerçeklik ve 3 boyut teknolojilerinin sağlık sektöründeki yeri ve önemi her geçen gün artıyor. Tedavi yöntemlerinde birçok farklı teknolojiden yararlanılan sağlık sektöründe geçtiğimiz günlerde ilk kez göz yuvası kırığı ameliyatında artırılmış gerçeklik (AR) ve 3D teknolojisi birlikte kullanıldı. İsrail Nahariya’da bulunan Galilee Tıp Merkezi‘nde 1 Ocak’ta gerçekleştirilen ameliyatta doktorlar dünyada daha önce denenmemiş bir teknik kullanarak başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Ameliyatın Acilen Yapılması Gerekiyordu

İlk olarak The Jerusalem Post gazetesinde haber edilen ameliyatın başında olan isimlerden Prof. Samer Srouji, göz çukuru kırılan hastanın 31 yaşında olduğunu ve hastanın ciddi bir yaralanma geçirdiğini bildirdi. Göz çukurunda yaşanan kırık gözün hareketini kısıtladığı gibi göz içindeki dokulara da zarar veriyordu. Hastanın görme kaybı yaşamaması veya göz simetrisinin bozulmaması için acilen ameliyat edilmesi gerekiyordu. Srouji hem büyük zaman tasarrufu sağladığı hem de operasyonun başarı oranını artırdığı için 3D ve AR teknolojilerini kullandıklarını açıkladı.

https://www.facebook.com/GalileeMedicalCenterNahariya/posts/4106419192720112

Ameliyat Nasıl Gerçekleşti?

Bilgisayarlı Tomografi (BT) taraması sayesinde, Galilee Tıp Merkezinde hastanın göz yuvasının zeminine uyacak bir plaka tasarlandı. Ardından bu plakanın hastanın kafatasının 3B yazıcı kullanarak bastırılmış modeli ile uyumlu olup olmadığına bakıldı. Uyum sağlandıktan sonra plaka titanyuma basıldı ve AR teknolojisi kullanılarak gözünün hemen altındaki bölgeye yerleştirildi. Bu işlem gerçekleşmeden önce ekip üyelerinden biri, Microsoft’un HoloLens AR gözlüklerini kullanarak hastanın kafatasının sanal modellemesinin içine plağı koydu. Bu sayede ameliyat gerçekleşmeden sanal gerçeklik ile ameliyat test edilmiş oldu.

Israel Carries Out World's First 3D, AR Eye Socket Surgery
Ameliyattan Bir Kare

Sonuç olarak operasyon başarı ile tamamlandı. Tüm bu işlemler toplamda bir buçuk saat sürdü ve hastanın ameliyattan birkaç gün sonra taburcu edildiği öğrenildi. Srouji, bu tür ameliyatların artması ile birlikte yanlış yapılan ameliyatlar sonucunda tekrarlanan operasyonların asgari düzeye çekileceğini düşünüyor. Bu hem ekonomik anlamda tasarruf sağlayacak hem de hastaların sağlığı ile oynanmamış olacak.

İlklerin Hastenesi

Gerçekleştirilen ilk 3 boyutlu ve AR göz yuvası ameliyatına ev sahipliği yapan Galilee Tıp Merkezi, bu yıl içinde yine bir başka ilke imza atarak robotik yardımlı ilk total diz protezi ameliyatını da gerçekleştirdi. Bu operasyonu yöneten ortopedi uzmanı Dr. Einal Bathish, bir robotun cerrahi operasyonlarda kullanılmasının hasta için mümkün olan en uygun ortamı sunduğunu dile getirirken, ameliyat öncesi gerçek zamanlı simülasyonlar sayesinde artık operasyonların çok daha rahat ve yüksek başarı oranı ile gerçekleştiğinin altını çiziyor.

Galilee Tıp Merkezi ile ilgili görsel sonucu
Galilee Tıp Merkezi

Hastanesinde iki farklı alanda ilke imza atan Galilee Tıp Merkezi Genel Müdürü Prof. Masad Barhoum fütürist olarak tanımladığı bu ameliyatlar hakkında;

“Gelecek artık burada” ifadesini kullandı.

Sağlık Sektöründe AR ve 3D’nin Geleceği

Sağladığı zaman tasarrufu sayesinde her bir saniyenin bile çok kritik bir rol oynadığı ameliyatlarda AR ve 3D teknolojileri daha büyük roller oynayabilir. Zaman tasarrufunun yanı sıra ekonomik olarak yanlış yapılan ameliyatlar, hem hastaya hem hastaneye büyük maddi zararlar veriyor. Bu teknolojiler, ameliyatların başarı oranını artırarak bu maddi zararların önüne geçebilir.

İlk örneklerini görmeye başladığımız AR ve 3D teknolojilerinin aktif olarak kullanıldığı ameliyatlar, sağlık sektörünün gelecekte bu teknolojileri daha yaygın ve aktif kullanacağının habercisi niteliğinde. Ameliyat öncesi doktorların hastanın sanal modellerine erişim sağlayabilmesi ve 3D yazıcıları kullanarak bu modeller üzerinde gerçek zamanlı oynamalar yapabilmesi ileride cerrahi operasyonların başarılı olma olasılığını artıracak gibi duruyor.

Kaynak: Interesting Engineering

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.