Günümüzde önemini ve alanlarını oldukça genişletmiş olan 3 boyutlu yazıcılar havacılık sektörünün önemli bir parçası haline gelmeye başlıyor. Havacılık sektöründe hâlihazırda kullanılan 3B baskı teknolojisi henüz sadece bazı uçak parçaları yapımı için uygunken, 2050’de bir uçağın tamamını üretebileceği tahmin ediliyor. Pek de yakın olmayan bir tarihten bahsettiğimiz için henüz ayrıntıları (yapılacağı malzeme vs. gibi) belli değil fakat Airbus ve Autodesk firmalarının ortaklaşa tanıttığı bir projeden görüldüğü üzere uçağın transparan ve üç boyutlu yazıcılar tarafından yapılması planlanıyor.
Peki ya günümüzde ne gibi çalışmalar yürütülüyor, biraz da onlara göz atalım. 3B yazıcıların uçaklarda kullanılması ne gibi yararlar sağlıyor ve nasıl kullanılıyor sorularını cevaplayalım.
Havacılık Sektörünü Büyük Bir Yükten Kurtarabilir
Uçaklardan kaynaklanan hava trafiği geçtiğimiz yıllara göre artıyor. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde 2 katına çıkması beklenen bu artış havacılık endüstrisini zor bir yük altında bırakıyor. Bu uçakları inşa etmek, bakımlarını yapmak, çevreye zararlarını ve gereksiz üretimi durdurmak ayrı birer problem olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlara çözüm getirebilecek olan 3B yazıcı teknolojisinin kullanımı gelişmeye devam ediyor. Peki nasıl bir çözüm sunuluyor?
3B Yazıcılar İle Tasarlanan Uçak Parçaları Daha Hafif
Uçaklar çok büyük ve ağır mekanizmalara sahip olduğu için kullanılan 3B yazıcılar hafiflik sağlıyor. Daha hafif parçalar kullanılması hem ekonomik hem de fiziksel olarak uçağa katkı sağlıyor. Uçağın daha hafif olması, daha az yakıt yakılması anlamına geliyor ve firmalara tasarruf sağlıyor. 3B basım teknolojisi ile yapılan bu parçalara motor ve türbin parçalarını örnek verebiliriz. Daha ağır ve büyük parçalar aşırı yüklenmelere maruz kalabildiği için henüz daha küçük parçalar üzerinde çalışılıyor, çünkü bu yüklenmeler uçağın güvenliği açısından bir tehdit oluşturuyor. Bu duruma çare bulabilmek için Boeing (Amerikan Havacılık Şirketi) bir süredir uçağın kanat parçaları gibi daha riskli parçalarında da bu teknolojiyi kullanabilmek için halihazırda testler gerçekleştiriyor.
3B Yazıcılar Sayesinde Uçak Üretimi Kolaylığı
3B baskı ile uçak üretim süreci hem hızlandırılırken hem de kesin sonuçlar elde edilebiliyor. Bu teknoloji sayesinde gerektiğinde tam olarak imalat yapılabiliyor. Ayrıca talebe bağlı olarak artan seri üretimde çok sık karşılaştığımız problemlerden biri olan fazla ve gereksiz üretim ile karşılaşılmıyor. Bu sorunun önlenmesi havacılık sektöründe çok önemli bir yere sahip. Çünkü bahsettiğimiz gereksiz artıştan kaçınmak ve tasarrufu sağlamak uçak imalat aşamasındaki yükü büyük oranda hafifletebilir.
Uçak 3B Yazıcılarının Malzeme Seçimi
Doğal olarak uçak gibi hele de havada süzülen ağır ve büyük bir mekanizmanın yapımında malzeme seçimi diğer mekanizmaların malzeme seçimlerinden çok daha farklı ve zor oluyor. Geçmiş yıllarda 3B yazıcılar ile uçak yapımında hangi malzemenin kullanılmasının en yararlı olacağını tespit edebilmek için birçok test yapılmış bulunuyor. Böylece hem yakıt tüketimini hem de karbondioksit salınımını en aza indirebilecek filamentler kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılıyor. Tabii ki dayanıklı ve güvenlikli filamentler kullanılması gerektiğini de atlamamak gerekiyor. Üreticiler bu bağlamda ilk başta ağırlıklı olarak plastik kullanıyorlardı fakat teknolojinin de gelişmesiyle artık cam ve karbon fiberlerle güçlendirilmiş ve titanyumdan üretilmiş malzemeler kullanılmaya başlandı. Bu malzemelerin kullanılmaya başlanmasıyla daha yeni parçalar üretilebilmesi için ortam hazırlanmış oluyor. Yeni malzemelerin beraberinde getirdiği bir yeni parça da Airbus uçaklarında kullanılan 3B titanyum braket (kanatları motora bağlayan bir direk parçası) oluyor.
3 boyutlu yazıcılardan büyük umutları olan havacılık sektöründe, gelecekte üretimi, tasarrufu ve trafiği en iyi ölçüde sağlayabilecek malzemeler ve teknolojinin bulunabilmesi için testler hızla devam ediyor. Şu ana kadar bile çok büyük etkilerini gördüğümüz 3B baskı teknolojisi ağır bir yük üstlenmiş durumda. Umutlarımızı yüksek tutuyoruz, sektörü sarsacak gelişmeler bizi bekliyor!
Yazar: İnci Su Aslan