1989 doğumlu Hollandalı tasarımcı Olivier van Herpt, üretim cihazları ve insan arasındaki ilişkinin yetersiz, makinelerin duygusuz olduğunu düşünüyor.

Bu bağlamda yıllardır farklı üretim şekilleri üzerine çalışan Olivier, 3B yazıcıları manipüle ederek yaklaşık 5 farklı üretim metodu geliştirdi. 2012 yılından beri ‘bir şeyler’ üreten Olivier’in gözümüze çarpan son çalışması Cos’un bahar ve yaz kreasyonuna göre tasarlanmış seramikler.

3B yazıcılar geliyor, sürücüsüz araçlar çoğalıyor, yapay zeka almış başını gidiyor gibi söylemlerle birçok mesleğin yok oluş senaryoları çoktan hazırlanmıştı bile ama şimdi sıra çanak çömlekçilerde. Olivier’in geliştirdiği bu seramik yazıcı yüzünden önümüzdeki yıllarda çanak çömlek ile ünlenmiş Avanos’ta ustaların işsiz kalma ihtimali var mıdır acaba? Çünkü Olivier’in 3B yazıcısı tam olarak aynı işi yapıyor. Hatta bildiğim kadarıyla; Olivier’in bu yazıcısının yazıcısının yaptığı seramik, çömleğin bir tık üstü olarak niteleniyor.

Van Herpt, bu yazıcıyı oluşturma sürecinde kilin donmama ve çökme gibi sorunlarıyla savaşmış ve sonunda su ile karışımını ve extruder’ı (ekstruder-püskürtücü kafa) değiştirerek çözmüş.

Hollandalı ayrıca;

2012 yılında Time Writer  adında, 7 adet püskürtücüsü (Sayısı konusunda bilgi verilmemiş, videoda görebildiğim kadarıyla yazdım) olan bir grafiti makinesi üretmiş ve sonrasında da damlama yöntemiyle üretim yapan bir 3B yazıcı geliştirmişti. 2013 yılında ürettiği kâğıda çizim yapan makine(Drawing Machine) ile de dikkat çeken Olivier; çalışmalarına seramik baskı yapan bir 3B yazıcı geliştirmeye çalışarak devam etmiş.

Damlatma yöntemiyle oluşturulmuş bir model

Balmumu israfını engelleme ana fikrinden yola çıkarak ürettiği bir makine ile ise geri dönüşüm sağlamış ve balmumu ile 3B baskı alabilmiş.

Makinelerin yaptığı nesnelerin duygudan ve hatadan yoksun, ‘içi boş’ bir yapıya sahip olmasını dert edinen tasarımcı, geliştirdiği makinelerin çalışması sırasında müdahalelerde bulunabiliyor ve içine biraz ‘insan’ katabiliyor.

Van Herpt’in bir diğer projesi ise ses dalgalarına göre baskı yapan yazıcı. Aslında bunun mantığı gayet basit. Normal, bildiğimiz 3B yazıcı baskı yaparken alt tepsi ses dalgalarına göre dans ediyor ve nesne böylece şekilleniyor.

Ses dalgaları ile oluşturulmuş modeller

3B baskı seramikleri araştırmaya ilk başladığımda teknoloji heyecan verici ve ilginç bir yöntemdi. Ancak, sunulan masaüstü 3B yazıcılar, insani boyutta bir şey üretemedi. Kase, tabak ve dekoratif objeler gibi kullandığımız büyük ve orta ölçekli fonksiyonel objeler yapılamadı. Masaüstü 3B yazıcılarla yapılmış cisimler de ısıya direnç açısından düşüktü ve gıdalar için güvenli olamamıştı. Endüstriyel 3B yazıcılar gündelik kullanım için gıdaları güvenli nesneler haline getirebilirdi ancak çok pahalı olurdu. Bu sorunu çözmek için büyük ve orta ölçekli fonksiyonel 3D baskı seramik yapabilen “Seramic 3D printer” ve baskı süreci üzerinde çalışarak iki yıl geçirdim.

Kendi kil ekstruderimi tasarladım ve pek çok farklı kil ile denemeler yaptım. İşlemi sürekli tekrarlayarak geliştirmem ve test etmem beni çözüme daha da yakınlaştırdı. Nesnelerin çökmesi gibi ana konuları zamanla çözdüm. Karıştırma kilinden suya geçmeye karar verdiğimde bir gelişme oldu. Ekstruderimi yeniden tasarlamamla birlikte bunun yerine sert kil kullanabilirdim. Bu, daha yüksek ayrıntı seviyelerine sahip daha büyük öğeler yapabilmek için beni yönlendirdi.

İlk günlerde 3D baskılı seramik vazolar ve kaseler katmanları açıkça görülebilecek şekilde kaba görünüyordu. Dokular, yüzeyler, şekil ve ebatlarla deney yapmayı başardım. Şimdi, 42 cm çapında 80 cm yüksekliğe kadar nesneler yapabiliyorum. Makinemdeki ayarları değiştirerek çeşitlendirebilir ve parçaları çok farklı şekillerde verebilirim.

3D Woven koleksiyonu zanaatkâr günlerini anımsatan bir örgü deseninden oluşur. 3D baskı, esnafların yarattığı eşsiz ve kişiselleştirilmiş nesneleri geri getirme potansiyeline sahip. Fakat, bu sefer nihai ürünü üreten bir makine. Bu koleksiyondaki her benzersiz vazo, bize günümüzü hatırlatırken son teknolojinin potansiyelini bize gösteriyor.

Sediment koleksiyonunda bugün mevcut olan en ince 3D baskılı seramik tabakalar var. İnce çizgiler, nesnenin 3 boyutlu baskı olduğunu, ancak yalnızca birisi yakın olduğunda hatırlatır.
3D Printed Ceramics yazısından.

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir