Hayvancılık endüstrisinin verimsizliği, hayvanların çektiği acılarla birlikte ve popülerliği artan vegan hareketinin güttüğü kaygılar, et muadili ürünlere talebi artırıyor. Bu bağlamda, genelde bitki bazlı ürünlerle ete alternatif üretilmeye çalışılıyor. Bu pazarın önümüzdeki yıllarda da büyümesi bekleniyor.
Yazıcıdan Çıkan Biftek Alıştığımız Eti Aratmıyor
Teknolojik gelişmeler de bu talebe bir süredir cevap veriyor. 2018 senesinde uzayda ilk defa 3B biftek üretilmişti. Ancak bu bifteğin üretilmesi 3 hafta sürdüğünden, seri üretime henüz uygun değildi. İsrailli girişim Redefine Meat, bitki bazlı bifteği 3D yazıcılar ile seri üretime geçirmeyi planladığını açıkladı.
Firmanın ürettiği biftek, eti taklit ederken üç ana unsur olarak kas, kan ve yağı baz alıyor. Bu 3 ana unsuru 3D yazıcıda kullandığı filamentler taklit ediyor. Örneğin kas dokusunu oluşturabilmek için ham madde olarak fasulye ve barbunya gibi bakliyatlar kullanıyor. Besin değerini oluşturabilmek için de protein tozu ekliyor. Bu şekilde etteki kas dokusuna bitkisel bir alternatifi oluşturmuş oluyorlar.
Şirket, bu sene içerisinde “Alternatif Biftek”i yüksek seviye restoranlarda test etmeyi düşünüyor. Ardından, endüstriyel ölçekli 3B yazıcıları distribütörlerine dağıtarak seri üretime geçmeyi hedefliyor.
Önümüzdeki sene kullanılmaya başlanacak olan 3 boyutlu yazıcılar ile saatte 20 kilogram biftek üretilmesi planlanıyor. Bu miktarın zamanla yüzlerce kilograma ulaşması bekleniyor.
Redefine Meat yetkilileri Şef Asaf Granit’e Alternatif Biftek’in yapım sürecini açıklıyor.
Barclays Yatırım Bankası’nın 2019’da yayınlanan “Alternatif Et Raporu”na göre alternatif et pazarı hacminin 2029’da 140 milyon dolara ulaşması bekleniyordu. Vegan pazarın yükseliş eğilimi ve alternatif et pazarının vadettiği geleceğin yansıması olarak Redefine Meat geçtiğimiz yıl 6 milyon dolar yatırım aldı.
3D Yazıcılar Çiftliklerin Yerini mi Alacak?
Ete alternatif ürünlerin ve vegan pazarın hacminin büyümesi et pazarındaki rekabeti artırabilir. Bu rekabet geleneksel hayvancılık endüstrisinin maksimum üretim için vahşileşmesine dur diyebilir mi? Alternatif Biftek seri üretime geçse dahi geleneksel et bir statü göstergesi olarak hayatımızdaki yerini kaybetmeyebilir. Yahut yüksek maliyeti ve getirdiği vicdani sorumluluk ile hayvansal et tarihin tozlu sayfalarında yerini alabilir.
Halihazırda servis edeninden hazırlayanına mutfağımızda teknoloji bizatihi yer alıyor. Üretim konusunda da teknolojinin sazı eline alacağına dair bir öngörü hiç de yabana atılacak cinsten değil. Artık üretiminden pişirilmesine, servisinden temizliğine kadar soframızı teknoloji düzecek gibi görünüyor.
Kaynak: Reuters