3B baskı teknolojisinin kullanım alanları giderek artıyor. Sağlık alanında yapay organlardan inşaat sektörünü baştan yaratacak baskı evlere kadar birçok farklı sektörde 3B baskı kullanımının örneklerini görebiliriz. Birçok şirket 3B baskı teknolojisini geliştirmek ve günlük hayatta daha fazla kullanabilmek için farklı araştırmalar yürütüyor. Örneğin bir şirket 3B yazıcıların araba üretiminde kullanılması için araştırma yürütürken, farklı bir şirket 3B baskı yemek üretimi üzerinde çalışıyor.

Görünen o ki, bu çalışmalar hakkındaki deneyler oldukça başarılı. İlerleyen yıllarda hepimiz evlerimizde ocak ve fırın gibi pişirme aletleri yerine 3B yazıcı bulundurmaya başlayabiliriz.

3D yazıcı ile üretilen yemekler

3B Baskı ile Yemek Üretimi

Her ne kadar kulağa imkansız gibi gelse de hâlihazırda dört farklı şirket bunu başarabilmiş durumda. Peki bu başarının arkasındaki motivasyon ne?

Her gün milyonlarca ton yemek insanların tükemimi için hazırlanıyor. Ancak bunların birçoğu tüketilemiyor ve israf oluşturuyor. Üstelik ihtiyaç fazlası yemek üretimi çevreye de zarar vererek sürdürülebilirliği azaltıyor. Örneğin, beş adet hayvan et üretimi için kesiliyor. Ancak günün sonunda kesilen hayvanın vücudunun büyük bir çoğunluğu yenilmiyor. İçeriğimizin devamında bahsedeceğimiz şirketler, bu durumun yaşanmaması ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olarak kalması için 3B yazıcı ile yemek üretimi konusu üzerine çalışıyor.

SavorEat

2018 yılında İsrail’de kurulan SavorEat firması, büyüyen yemek sektöründe bir devrim yapmayı hedefliyor. Oluşturdukları 3B yazıcı ile ilk olarak hamburger ve kebap üretimine imkân tanıyan şirket, ilerleyen yıllarda deniz ürünlerinin üretiminde de rol almayı hedefliyor. İnternet sitelerinde belirttiklerine göre, geliştirdikleri cihaz her beş dakikada bir aynı anda üç farklı yemeğin üretimini mümkün kılıyor. Aynı zamanda Fransa merkezli yemek şirketi Sodexo gibi büyük destekçileri bulunan SavorEat, üretilen yemeklerin kişiselleştirilmeye açık olduğunu belirtiyor. Aynı günümüzdeki 3B yazıcılar gibi oluşturduğunuz yemeğin dokusunu ve içeriğini kişileştirerek damak tadınıza en uygun duruma getirebiliyorsunuz. 

3D yazıcı ile üretilen yemekler için SavorEat tarafından geliştirilen yazıcı
SavorEat’in internet sitesinden alınan ve 3D yazıcılarını gösteren bir görsel

Natural Machines – Foodini

Foodini, İspanya merkezli mutfak alanında nesnelerin interneti alanında çalışan Natural Machines tarafından 2020 yılında kuruldu. Bu şirketin kurulmasındaki temel amaç gıda sektöründeki üretim ve dağıtım maliyetlerini düşürmek. Natural Machines, geliştirdikleri 3B yazıcı ile kullanıcının hem düşünen, hem oluşturan hem de yapan kişi konumuna gelmesini hedefliyordu. Foodini ile de bu hedefleri büyük oranda gerçekleştirdiler. Geliştirdikleri yazıcı sayesinde kullanıcının tek yapması gereken yemek harcını hazırlamak, bir kapsülü (filament kapsülü gibi düşünebiliriz) doldurmak ve yaratıcılığını tabağa dökmek!

Buna ek olarak, şirket 3B yazıcılar sayesinde insanların günümüzdeki fast-food durumundan daha sağlıklı beslenebileceğine inanıyordu. Evde beş dakika içerisinde hiçbir efor sarf etmeden kendi yemeğimizi hazırlayabilmek varken dışarıdan fast-food söylemeye ne gerek var ki?

Procusini

2014 yılında Almanya’da kurulan Procusini, 3B yazıcı ile yemek üretimi konusunda şu ana kadar en gelişmiş şirket olabilir. Şirket hem profesyoneller için yazıcı modelleri üretirken hem de hobi amaçlı kullanmak isteyen kullanıcılar için daha küçük ve ulaşılabilir modeller üretiyor. Procusini, kullanıcılarına 1.000’den fazla yemek üretim şablonu sunuyor. Bu sayede tek yapmanız gereken üretmek istediğiniz malzemeyi yazıcıya koymak oluyor. İstediğiniz yemeği seçin ve malzemeyi hazırlayın, gerisini Procusini halletsin.

NOVAMEAT

NOVAMEAT’in 3B yazıcı ile yemek üretimindeki temel amacı büyüyen ve gelişen insan popülasyonu karşısında yetersiz kalan dünyaya yardımcı olmak ve insanların dünya üzerindeki etkilerini bir miktar da olsa azaltmak. Şirket, bitki bazlı seçeneklere odaklanarak sağlıklı, verimli ve sürdürülebilir bir gıda tedarik sistemi oluşturmayı hedefliyor. 

NOVAMEAT geliştirdikleri yazıcı ile günümüzde vegan eti olarak bilinen bitki bazlı ama aynı gerçek et tadındaki ürünleri bu yazıcı ile üretebiliyor. Bunu yapmak için ise bezelye, pirinç, sızma zeytinyağı ve pancar suyu konsantresi gibi malzemelerden yararlanılıyor. Bu malzemelerin birleşimi her ne kadar et tadı vermeyecekmiş gibi görünse de şirketin oluşturduğu tarifler ile bunun mümkün olduğu savunuluyor. Buna ek olarak şirket, ürettikleri etin herkes tarafından yenilebilmesi için alternatif proteinleri, lifleri ve yağları da test etmeye başladı.

3B yazıcı ile evlerimizde yemek üretimini yakın zamanda yaygınlaşacak gibi görünmüyor. Ancak bu dört şirketin geliştirdiği yazıcılar bunu gelecekte mümkün kılabilmek için çok önemli bir adım olarak düşünülebilir. Yazıcıların oluşturduğu ürünlerin insan sağlığı için herhangi bir sorun teşkil etmediği gerçeğinin herkes tarafından kabul edilmesinin, ardından daha fazla şirket ve yatırımcı ile yemek üretimi alanındaki devrimin önü hızla açılabilir. Belki de ilerleyen yıllarda aynı günümüzdeki kahve makineleri gibi yemek makinelerimiz olacak, kim bilir.

Share:

administrator

Robert Kolej’de 12. sınıf öğrencisi olan Can, yapay zekanın ve kodlamanın içinde bulunduğu projelerde yer almayı seviyor. Kendini geliştirmek için programlar kodluyor ve uygulamalar hazırlıyor. Ayrıca, ekonomi alanına da ilgi duyuyor ve borsayı takip etmeyi seviyor. Yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya karşı isteği, onun geleceği araştırmasını ve bu konular hakkında yazılar yazmasını sağlıyor.