Araştırmacılar dört ayaklı robotları 3D baskı parça eklentileri ile iki ayaklı mekanizmalara dönüştürüyor.

Biliyoruz, robot ayaklanması dediğimizde hepiniz heyecanlandınız değil mi? Okuduğumuz her şeyi süper evham kategorisinde değerlendirme konusunda oldukça hevesliyiz. Yine de “ayaklanma” kelimesinin arkasında duruyoruz. Sonuçta bugün iki ayağının üzerinde durma yeteneği kazanan dört ayaklı robotlar, neden daha fazlasını yapamasın?

Dört ayaklıdan iki ayaklıya

Dört ayaklı robot dediğimizde, akıllara ilk olarak Boston Dynamics’in yıldızı Spot geliyor. Ancak robotikçiler yürümek için dört uzvunu kullanan her şeyi “dört ayaklı” olarak adlandırıyor. 2022 IEEE/RSJ Uluslararası Akıllı Robotlar ve Sistemler Konferansı’nda (IROS 2022) araştırmacılar, bazı akıllı yazılımlar ve birkaç mekanik modifikasyon ile dört ayaklı robotları iki ayaklıya dönüştürebilecek bir yöntem sundu.

İki ayaklılığa geçişin mekanik tarafı, dört ayaklı robotların arka ayaklarının her birinin kaval kemiğine takılan 3B baskı bir çubuk ile sağlanıyor. Bu sayede robotun sağlam bir şekilde ayakta durabilmesi ve yürüyebilmesi için ek destek elde ediliyor. Eğer kaval kemiğine tutturulan çubuklar olmazsa, dört ayaklı robotumuz kalktığında statik bir denge kazanamıyor. Ağırlık merkezini tamamen destekleyen bu sistem, ayağa kalkmanın ilk adımını gerçekleştiriyor.

“İki tarafın da avantajlarından yararlandığımızı söyleyebiliriz. Dört ayaklılardan istikrar ve hız, iki ayaklılardan manipüle edilebilirlik ve operasyonel yükseklik kazancını alarak ideal noktayı yakalamayı hedefliyoruz.”
– Andre Rosendo, Worcester Politeknik Enstitüsü

Robot dik konuma geldiğinde yürümesini sağlayan algoritma ise önce bir simülasyonda eğitiliyor. Daha sonra gerçek robota aktarılan algoritma, robotun aynı anda hem düşmemesini hem de yürümesini sağlıyor. Aslında bir nevi çelişkili bir durum diyebiliriz. Nihayetinde dört ayaklı robotlar iki ayak üzerinde durmak için tasarlanmadı. Yani elimizde tamamıyla doğasına aykırı davranmaya çalışan ve kesinlikle optimize edilmemiş bir çalışmak için mücadele eden bir yazılım var. Yapay zekâ ve 3B baskı finalde gururla tokalaşıyor.

Hâlihazırda iki ayaklı robotlar mevcut. Üstelik daha önce de dört ayaklıdan iki ayaklıya geçen robotlar gördük.

Evet, daha önce dört ayaklıdan iki ayaklıya geçebilen robotlara şahit olduk. Ancak bu robotların farkı, çoğu zaman bunu yapabilmek için kasıtlı olarak tasarlanmış olmalarıydı. Üstelik ağırlık, karmaşıklık ve maliyet gibi problemler ortaya çıkararak “robot evrimi”nin cezasını ödediler. Araştırmacıların dört ayaklı robotlara dokunuşunu benzersiz kılan nokta, hem yazılım hem de mekanik kısımların herhangi bir dört ayaklıya uygulanabilecek şekilde tasarlanmış olması. Şekilciliğe karşıyız ancak ihtiyaç halinde dört ayaklı robotunuzu ayaklandırabilirsiniz. Tabii bizim şimdilik ne dört ayaklı robotumuz, ne de böyle bir ihtiyacımız var.

Modifikasyon henüz emekleme aşamasında. Yine de araştırmacıların başardığı adım son teknoloji robotların neler yapabileceğine dair ipuçları veriyor. Belki de çok geç olmadan, robotlara ne öğrettiğimiz konusunda daha dikkatli olmamız gerekiyordur.

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.