Sürdürülebilir hayvansal et üretiminin mümkün olup olamayacağı konusu duyarlı pek çok kişinin ilgi alanına giriyor. Bu kapsamda çalışmalar geliştiren birçok bilim insanı odaklarını 3B baskı gıdalara çeviriyor. Örneğin 3B baskı seri üretim biftek Meatable, bu alanda araştırmalar yapan şirketlerden yalnızca biri.

Kültürlü et devriminin ön saflarında yer alan İsrail merkezli şirket MeaTech 3D, 3B baskı et ürünleri geliştirmeye odaklanıyor. Sığır, domuz ve tavuk eti içeren bu hedef doğrultusunda hücre bazlı alternatif protein ürünleri üretmek için bir dizi ileri üretim teknolojisi geliştiriyor. 

MeaTech 3B Baskı biftek, afiyet olsun!

MeaTech bifteği nasıl yapılıyor?

MeaTech, et dışı bileşenlerden ziyade hücre bazlı içeriği en üst düzeye çıkaran geleneksel biftek için gerçek bir ikame geliştirmeyi amaçlıyor. Bu biftek, hayvan dokusu kültürünün kas ve yağ hücrelerinden oluşuyor. Bitki bazlı alternatiflerde tipik olarak kullanılan soya veya bezelye proteini içermiyor. MeaTech, bu önemli dönüm noktasına ulaşmak için kurum içinde geliştirilen 3B biyobaskı teknolojisini ve doku mühendisliği bilimini kullanıyor. Bu sayede sürdürülebilir et ürünleri geliştiriyor.

Biftek yapımında kullanılan hücreler, doku örneklerinden kök hücrelerinin izole edilmesi ve çoğaltılmasıyla başlayan bir süreçle üretiliyor. Yeterli hücresel kütleye ulaştıktan sonra kök hücreler MeaTech’in tescilli 3B biyo-yazıcısıyla uyumlu biyo-mürekkepler halinde formüle ediliyor. Biyo-mürekkepler, biftek yapısının dijital tasarım dosyasından örnek alınarak basılıyor. Basılı ürün, olgunlaşması için bir inkübatöre yerleştiriliyor. Basılı kök hücreler, bifteği oluşturmak için sırasıyla yağ ve kas hücrelerine dönüştülüyor.

MeaTech Aralık 2021 itibariyle herhangi bir soya veya bezelye proteini kullanmadan gerçek canlı kas ve yağ dokularından oluşan 104 gramlık bir bifteğin biyo-baskısını yapmayı başardı.

Şirket bu bifteğin, canlı hayvan dokusu kültürü kullanarak üretilmiş en büyük biftek olduğunu ifade ediyor. Bu başarı,  biyo-baskılı bifteğin ölçekli üretimi hedefine yönelik önemli bir kilometre taşı olarak da hizmet ediyor.

MeaTech, ekili et teknolojilerinin et üretimini iyileştirmek, et tedarik zincirini basitleştirmek ve tüketicilere bir dizi yeni ürün teklifi sunmak için önemli bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Aynı zamanda çiftlikte yetiştirilen birinci sınıf bifteğin temel özelliklerini daha iyi yansıtan kültürlü et üretmek için biyobaskı ve yetiştirme teknolojilerini geliştirmeye devam etmeyi planlıyor.

Kaynak: MeaTech

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.